Longo Borghini op magistrale wijze naar winst in Parijs-Roubaix, Kopecky en Brand op het podium Wielrennen
Wielrennen

Longo Borghini op magistrale wijze naar winst in Parijs-Roubaix, Kopecky en Brand op het podium

Longo Borghini op magistrale wijze naar winst in Parijs-Roubaix, Kopecky en Brand op het podium

Elisa Longo Borghini heeft de tweede editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen gewonnen. In een harde, stoffige en uiteindelijk schitterende koers viel de Italiaanse van Trek-Segafredo op dik dertig kilometer van de meet solo aan. Ze werd niet meer teruggezien.

Om iets over 12.30 uur begonnen de dames aan hun barre tocht van 124,7 kilometer. De benen konden worden warmgedraaid met drie geasfalteerde lokale rondjes in Denain. Het waren Tanja Erath (EF Education-Tibco-SVB), Gaia Masetti (AG Insurance-NXTG Team), Leonie Bos (Parkhotel Valkenburg), Amalie Lutro (Uno-X) en Katie Clouse (Human Powered Health) die in deze fase alvast wat voorgift namen. Amstel Gold Race-winnares Marta Cavalli (FDJ) had een mindere start door een crash.

Trek-Segafredo begint eraan, Van Dijk rijdt lek

De vijf vooraan breidden hun voorsprong op de lokale rondes uit naar 1.45 minuten, toen na dik veertig kilometer de eerste kasseistrook opdoemde. Daar lag meteen Hornaing to Wandignies klaar, een 3,7 kilometer lange strook met vier sterren. In de kopgroep en in het peloton viel alles meteen uit elkaar. Erath bleef aan de kop de sterkste vrouw, in het peloton nam Ellen van Dijk de eerste stroken overtuigend voor haar rekening. Trek-Segafredo had de touwtjes stevig in handen.

Dat veranderde echter snel op de derde strook van de dag. Op het moment dat Van Dijk op Tilloy à Sars-et-Rosières lek reed, viel Chloë Hosking in de berm. Ook Emma Norsgaard van Movistar moest voet aan de grond houden door een valpartij voor haar. Aan het einde van de strook reden plots overal rensters, en dat na pas drie kasseistroken.

Kopecky, Bastianelli en Brand rijden weg

Terwijl Van Dijk en Norsgaard moesten achtervolgen, hield het peloton de benen wat stil na drie stroken. De boel dikte aan, de gelosten konden terugkomen en zo kon er met volle vaart gekoerst worden op de vierde en vijfde strook. Erath werd op strook vier ingerekend, maar aangevallen werd er nog niet. Gelukkig voor Cavalli, die na haar crash in de openingsfase ook nog eens materiaalpech had en zo van de fiets moest. Geen ideale beginfase voor de Italiaanse van FDJ.

Cavalli was echter op tijd terug voor strook zes, Auchy à Bersée. Op deze kasseien ging Lotte Kopecky er eens goed voor zitten. De Belgisch kampioene van SD Worx reed bijna iedereen uit het wiel en kreeg Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) en Lucinda Brand (Trek-Segafredo) mee. Een mooi drietal op kop, met nog 53 kilometer van de streep. Het peloton gaf slechts twintig seconden toe in deze fase.

Balsamo gediskwalificeerd, Longo Borghini gaat aan

Kopecky, Bastianelli en Brand bleven met z'n drieën een tijdje vooruit, maar SD Worx hield het gat alle tijden klein. Het was korte tijd een status quo, waarin vooral opviel dat wereldkampioene Elisa Balsamo na een plakbidon uit koers werd gezet. De Italiaanse had na materiaalpech een hele tijd achter het peloton gereden en greep uiteindelijk naar een verboden bidon.

Vooraan maakten ze er niets van mee, want Kopecky, Bastianelli en Brand maakten zich op voor wat komen ging. De drie lieten zich redelijk vrijwillig inrekenen door het peloton en net op dat moment ging Longo Borghini in de aanval. De Italiaans kampioene van Trek-Segafredo koos haar moment op 33 kilometer van de streep en trok op de kasseien een groot gat. Emma Norsgaard en Elena Cecchini probeerden erbij te komen, maar slaagden niet in die missie.

Longo Borghini houdt ijzersterk stand

Heel even leek opnieuw SD Worx de boel te repareren, maar op het moment dat Longo Borghini op elf seconden zat, werd er van alle kanten aangevallen. Het werd een hollen en stilstaan, met ook Team DSM dat met Pfeiffer Georgi en Floortje Mackaij ineens op de voorposten was. Zoals wel vaker helpt het korte aanvallen niet in een achtervolging. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer - en nog vijf stroken voor de wielen - had Longo Borghini zo een voorgift van 25 seconden op het peloton.

Camphin-en-Pévèle (vier sterren), Carrefour de l'Arbre (vijf sterren), Gruson (twee sterren)... Longo Borghini hield ijzersterk stand, ondanks dat er achter haar echt wel werd gekoerst. Brand, Van Dijk, Kopecky, Van den Broek-Blaak, Mackaij, Cavalli en Elise Chabbey kwamen in een groepje van zeven achter de eenzame solist te zitten, en daarbij zaten met Brand en Van Dijk dus twee ploeggenotes voor Longo Borghini. Zij speelden het spel perfect, waardoor de Italiaanse met een halve minuut voorsprong de laatste vijf kilometer in ging. Een leipe slip in één van de bochten kon er zo nog wel vanaf.

Longo Borghini juicht, wie pakken het podium?

Wat restte was een zegetocht voor Longo Borghini, die de moraal bij SD Worx wel gebroken had en haar voorsprong uitbreidde naar 33 seconden. Een veilige voorsprong om mee het Vélodrome op te draaien. Vorig jaar nog derde in een kletsnatte editie, nu lachte de warme zon haar toe op het moment dat ze haar handen in de lucht mocht steken aan de meet. Weer een Italiaanse zege in het klassieke voorjaar!

Bij de achtervolgende groep was de blik in de finale al even gericht op de strijd voor de plekken twee en drie. De sprint werd gewonnen door Kopecky, Brand kwam met gebalde vuist als derde over de meet.

Uitslag Parijs-Roubaix vrouwen 2022

Volg LIVE Parijs-Roubaix 2022 voor vrouwen in onze liveblog?

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws