López nestelt zich tussen wielerlegendes met knaltijd op Mont Ventoux Wielrennen
Wielrennen

López nestelt zich tussen wielerlegendes met knaltijd op Mont Ventoux

López nestelt zich tussen wielerlegendes met knaltijd op Mont Ventoux

Miguel Ángel López heeft zich in de top van de snelste tijden op de Mont Ventoux in wedstrijdverband weten te nestelen. Exacte tijdswaarnemingen ontbreken op dit moment nog, maar het lijkt erop dat hij zo'n minuut sneller was dan Chris Froome in 2013.

López zette zijn knaltijd neer in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge, een Franse eendagskoers waarin de kale berg twee keer beklommen wordt. Eerst werd deze aangedaan vanuit Sault, maar bij de tweede keer vanuit Bédoin. Het was bij die laatste waar López al snel aan zijn inspanning begon. Op twaalf kilometer van het einde liet hij de andere klassementsrenners al achter zich.

In een mum van tijd veroverde Superman een voorsprong van twee minuten. Aan de streep waren de verschillen zelfs nog wat groter. Óscar Rodríguez, de nummer twee van de race, was daar 2.26 minuten trager dan de Colombiaan. Geoffrey Bouchard, toch geen slechte klimmer, finishte als tiende al op meer dan zes minuten van de klimgeit.

'López sneller dan Armstrong en Froome'

Op sociale media werd er al snel opgepikt dat de prestatie van López wel eens een hele snelle kon zijn. Tijdswaarnemingen van wielervolgers variëren momenteel nog wat, aangezien er nog geen definitieve GPS-tijden bekend zijn. Schattingen van 47.34 minuten en 47.36 minuten geven echter wel aan hoe hard hij gereden moet hebben. Als deze tijden kloppen, zou López een minuut (!) sneller rijden dan Froome in de Tour de France van 2013 en Lance Armstrong in dezelfde ronde van 2002.

Het record op de Ventoux behaalde López echter bij lange na niet. Dat staat nog altijd op naam van Marco Pantani. De Italiaan zette in 1994 tijdens de Tour de France een mythische prestatie neer door de klim in 46 minuten omhoog te rijden. Miguel Indurain en Richard Virengue vervolledigen het podium met tijden van 47.30 minuten.

Zie: Snelste tijden op de Mont Ventoux (Sticky Bottle)

López bedankt ploeggenoten na afloop

Na afloop van de race was López vermoedelijk nog niet op de hoogte van de bijzonderheid van zijn prestatie. In het flashinterview bedankte hij voornamelijk zijn ploeggenoten voor het geleverde werk, in plaats van diep in te gaan op zijn eigen prestatie: 'Het is fantastisch om ze op deze manier te kunnen belonen. Omdat we de eerste klim al aan een stevig tempo gereden hadden, werd het makkelijker voor mij om van ver aan te vallen.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws