Lutsenko verdeelt en heerst met eindwinst in de Abruzzo, Sivakov (ritwinst) en Bennett mee het podium op Wielrennen
Wielrennen

Lutsenko verdeelt en heerst met eindwinst in de Abruzzo, Sivakov (ritwinst) en Bennett mee het podium op

Lutsenko verdeelt en heerst met eindwinst in de Abruzzo, Sivakov (ritwinst) en Bennett mee het podium op

Pavel Sivakov heeft de vierde en laatste etappe in de Giro d'Abruzzo gewonnen. De Fransman van UAE-Team Emirates was de sterkste uit een groep van drie, die tevens de plaatsen voor het eindpodium verdeelden. Alexey Lutsenko van Astana Qazaqstan verdedigde zijn leiderstrui met verve, Sivakov werd door z'n ritzege tweede. George Bennett derde.

De vierdaagse rittenkoers door de Abruzzen had op de eerste drie dagen al vermaakt. Na een spannende fotofinish op dag één, een indrukwekkende lastminute aanval van Jan Christen op dag twee en een verrassende stoot van Alexey Lutsenko richting UAE-Team Emirates op dag drie, moest het allemaal gebeuren op de slotdag.

De rit ging over 173 kilometer, van Montorio al Vomano naar de top van L'Aquila. Een lekkere bergetappe, in de wetenschap dat er nog meerdere renners in aanmerking kwamen voor eindwinst. Lutsenko verdedigde slechts twee seconden voorsprong op UAE-duo Adam Yates en Diego Ulissi. Yannis Voisard (Tudor), George Bennett (Israel-Premier Tech) en Pavel Sivakov (UAE) stonden ook allemaal nog binnen 24 seconden.

Kopgroep snel ingerekend, ploeg van George Bennett bepaalt tempo

De vierde etappe ging de hele dag op en af, met een kopgroep van zes die na dertig kilometer in elkaar werd geknutseld. Matthew Riccitello van Israel-Premier Tech was een interessante naam, net als eerdere ritwinnaar Christen, de oude krijger Sébastien Reichenbach en alleskunner Alessandro Tonelli. De zes hadden een voorsprong van een kleine twee minuten na vijftig kilometer. Astana Qazaqstan leidde de achtervolging voor Lutsenko.

Op 81 kilometer van de finish begonnen we aan de eerste klim van de dag. Een loper van dik tien kilometer, Forca di Penne genaamd. Het was op deze klim en de daaropvolgende Castel del Monte dat het peloton de schade repareerde. Al op dik zestig van de meet waren de vluchters gegrepen en kon een spannende finale beginnen. Israel-Premier Tech zette brutaal het tempo, in dienst van Bennett. Het zorgde ervoor dat het peloton rap werd uitgedund.

Beste drie blijven over, Lutsenko en Sivakov juichen

Richting de voet van Castel del Monte (14,2 kilometer aan 4,2 procent gemiddeld) bleven met Lutsenko, Bennett en Sivakov de beste drie in koers al over. De overblijfselen van het peloton (met daarbij ook Adam Yates) gaven rap terrein prijs. Tudor en Bingoal sloegen de handen wel ineen voor de achtervolging, maar de voorste drie mochten het gaan uitmaken voor rit- en eindwinst. Hun voorsprong op 25 kilometer van de finish groeide naar anderhalve minuut.

Het grote pokeren kon zodoende beginnen en Bennett was in de laatste tien kilometer de eerste die écht een gat creëerde. Lutsenko liet het even gebeuren en Sivakov dichtte daarop het gat. Perfect gespeeld van de klassementsleider, die de drie zo bij elkaar hield en een sprint voor de dagzege liet bepalen. Sivakov was daarin de sterkste, voor Bennett en de niet meer sprintende Lutsenko. Dat bleek meer dan genoeg voor Lutsenko om zijn leidende positie te behouden. Sivakov (tweede) en Bennett (derde) mochten mee het eindpodium op.

Uitslag etappe 4 Giro d'Abruzzo 2024 

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws