Machtige Evenepoel geeft in Dauphiné-tijdrit uppercut aan Roglic, Ayuso, Kuss en co Wielrennen
Wielrennen

Machtige Evenepoel geeft in Dauphiné-tijdrit uppercut aan Roglic, Ayuso, Kuss en co

Machtige Evenepoel geeft in Dauphiné-tijdrit uppercut aan Roglic, Ayuso, Kuss en co

Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) heeft in Neulise de individuele tijdrit van het Critérium du Dauphiné 2024 naar zijn hand weten te zetten. In de 34,4 kilometer lange onderneming toonde hij zich de beste op het glooiende parcours in het centrum van Frankrijk, wat hem ook de leiderstrui opleverde.

Voor aanvang van de tijdrit waren er grofweg drie mannen die door het wielerpubliek extra in de gaten gehouden werden. Enerzijds de klassementsmannen Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Evenepoel (Soudal Quick-Step), maar zeker new kid on the block en Europees kampioen tegen de klok Joshua Tarling van INEOS Grenadiers.

De hardrijder uit Wales mocht als vierde van het startpodium rollen en kwam als eerste aan de finish, wat wel tekenend was voor de overmacht die hij op dat moment in de wedstrijd tentoonstelde. Na iets meer dan een 42 minuten, aan een gemiddelde van bijna vijftig kilometer per uur, bereikte Tarling de eindstreep.

Er deden genoeg goede tijdrijders mee in deze editie van het Critérium du Dauphiné, maar toch werden ze allemaal relatief naar huis gereden door de Brit. Matteo Sobrero (BORA-hansgrohe, 1.36 minuut achterstand), Nils Politt (UAE-Team Emirates, 2.10 minuut), Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike, 2.22 minuut) en Fred Wright van Bahrain Victorious eveneens op 2.22 minuut. Zomaar wat goede hardrijders die niet konden tippen aan Tarling.

Evenepoel houdt stevig huis in tijdrit Critérium du Dauphiné 

Dan was het eigenlijk al uitkijken naar de klassementsrenners. Jai Hindley mocht namens BORA-hansgrohe, omdat hij al wat tijd verloren had, als eerste en deed dat naar behoren, met een op dat moment vierde plek. Neilson Powless van EF Education-EasyPost deed nog beter, met een tweede plaats. Ondertussen liet Evenepoel onderweg tijden noteren die in de buurt lagen van die van Tarling, al verloor de Belg wel van zijn pluimen.

Evenepoel wist richting het einde echter nog een extra versnelling uit zijn benen te persen en overschreed de finish uiteindelijk met een tijd die 17 seconden sneller was dan die van Tarling. Ondertussen gaven zijn concurrenten één voor één al tijd toe bij het eerste tussenpunt, maar de verliezen waren stevig. Pakweg Primoz Roglic gaf daar al 26 seconden toe op Evenepoel, waarmee hij minder deed dan Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) en Juan Ayuso (UAE-Team Emirates).

Aan de finish was het verdict nog steviger: zo verloor pakweg Sepp Kuss of David Gaudu al bijna vier (!) minuten op Evenepoel. Tao Geoghegan Hart, op dat moment vierde namens Lidl-Trek, moest bijvoorbeeld al 1.38 minuut toegeven. Buitrago kwam uiteindelijk op twee minuten achterstand uit, voor Ayuso, Carlos Rodriguez en Aleksandr Vlasov was het om en nabij de anderhalve minuut.

Vervolgens was het wachten tot de laatste twee klassementsrenners, te weten Jorgenson en Roglic. De Amerikaan kreeg meer dan een minuut aan de broek op de meet, voor Roglic bleef de schade nog het meest beperkt: hij reed veertig seconden trager dan Evenepoel.

Uitslag etappe 4 Critérium du Dauphiné 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news