Magistrale Philipsen heeft wonderdag en klopt sterke Kooij na waaiergeweld in Brugge-De Panne Wielrennen
Wielrennen

Magistrale Philipsen heeft wonderdag en klopt sterke Kooij na waaiergeweld in Brugge-De Panne

Magistrale Philipsen heeft wonderdag en klopt sterke Kooij na waaiergeweld in Brugge-De Panne

Jasper Philipsen heeft de 47e editie van Classic Brugge-De Panne gewonnen. Na een waanzinnige dag vol regen, wind en waaiers kwam het aan op een sprint van een flink uitgedunde groep. Daarin was een weergaloze Philipsen sterker dan Olav Kooij.

Waaieralarm, code rood. Al ver voor de start van de race wist iedereen waar het woensdag aan toe was. Er werd regen voorspeld, maar vooral stonden de vlaggen strak in de vele open vlaktes. Geen enkele sprinter ontkende voor vertrek dat het keiharde koers zou worden en zo geschiedde...

Vanuit de start ging het hard, al kwam dat nog wel meer door de nervositeit dan per se door de wind. Het stelde zeven dappere vluchters in staat om in ieder geval even vooruit te rijden. Mathis Le Berre (Arkéa), Louis Bendixen (Uno-X), Jens Reynders (Israel), Milan Fretin (Flanders), Louis Blouwe, Johan Meens (Bingoal) en Jonas Rutsch (EF) kregen een kleine voorgift.

Ewan en Philipsen alert bij eerste doorkomst in De Moeren

In het peloton was iedereen alert, waardoor er niet eens één ploeg moest achtervolgen. De weg richting het lokale finalerondje werd in razende vaart afgelegd. Sam Bennett voelde zich er alvast niet goed bij. De Ier van BORA-hansgrohe was al hard gevallen in Milaan-Sanremo en voelde zich niet goed genoeg om zich langer te laten pijnigen.

De kopgroep van zeven bereikte het lokale circuit van 48 kilometer met een voorsprong van iets meer dan een minuut. Vanaf hier ging het echter pas beginnen. De ronde rond De Panne, die drie keer afgelegd moest worden, had de traditionele tocht door De Moeren in petto. Een open vlakte waar de wind vrij spel had. Het tempo ging de lucht in, wat in de kopgroep de kop kostte voor Bingoal-duo Blouwe en Meens. De andere vijf hielden nog even stand.

Dat was echter snel gedaan toen De Moeren voor een eerste keer in het zicht kwamen. In het peloton werd nu keihard gereden en scheurde alles in stukken. Gek genoeg zat het overgrote deel van de echt rappe mannen niet mee. Jasper Philipsen (Alpecin) en Caleb Ewan (Lotto) waren de enige twee van naam die in de eerste waaier van veertig zaten. De ploegen van alle andere favorieten moesten zodoende aan de bak om te achtervolgen.

Nederlanders mee in beslissende waaier, Philipsen en Kooij vallen aan

Dat lukte vrij snel, ook al omdat Alpecin en Lotto geen zin hadden om nog 2,5 ronde vol gas door te gaan. Iedereen was wel gewaarschuwd, maar de tweede doortocht door De Moeren kende opnieuw slachtoffers. De arme Ewan moest door materiaalpech afhaken, en dat terwijl de meeste andere toppers nu wél mee zaten. De Nederlanders Olav Kooij, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen én Marijn van den Berg waren allemaal present. Ook Pascal Ackermann (UAE), Philipsen en Arnaud Démare waren attent.

De tweede doortocht door De Moeren bleek beslissend, want de voorste waaier viel nu niet meer stil. Quick Step had vier mannen mee en dus drie in dienst van Jakobsen. Ackermann werkte op zijn beurt voor ploeggenoot Juan Sebastián Molano. Alle andere waaiers werden rap gedegradeerd en op twee minuten gereden. Zodoende gaf dat wat lucht voor sommige sprinters om even van fiets te wisselen. Alle focus kon in deze samenstelling van achttien namen op de slotronde.

Quick Step leek de boel onder controle te hebben, maar dat was buiten de actieve Philipsen gerekend. De Belg zat wéér mee toen een mooi groepje van vier ontstond. Kooij haakte z'n karretje aan en ook Lampaert, die vlak ervoor nog materiaalpech had gekend, zat mee. Dat was alleen niet de man die Quick Step daar wilde. Philipsen, Kooij en Lampaert kregen nog gezelschap van Frederik Frison, die namens Lotto knap overstak.

Quick Step moet het dichten, grote sprinters eraf gewaaid

En nu? In de achtervolgende groep waren de meeste knechten wel op en keken de aanwezige sprinters naar elkaar. Bert Van Lerberghe moest de kastanjes voor Jakobsen uit het vuur halen, samen met Davide Ballerini. Het gat bleef desondanks een halve minuut en daar bleef de teller ook constant hangen. Ballerini en Van Lerberghe gingen all-in, wat in de laatste keer De Moeren wel ten koste ging van onder meer Démare. Die werd eraf gewaaid, met ook Groenewegen die veel moeite had om bij te blijven.

Ballerini deed een enorme inspanning om Jakobsen nog terug te rijden naar voren en een halve minuut werd twintig seconden. Van Lerberghe zat kapot en Groenewegen bleef aan het elastiek. Vooraan viel het echter ook niet stil, met Philipsen die duidelijk een wonderdag had en Kooij die z'n beurten deed. Lampaert was logischerwijs een kink in de kabel, maar het leek de kopgroep niet meer te deren.

Met z'n vieren draaiden ze de laatste twee kilometer in en Frison deed nog een beurt. Hij en Lampaert moesten toch nog iets proberen in de slotfase, of gingen ze met twee sprinters naar de finish rijden? Frison probeerde het, maar Philipsen bracht de groep meteen op het wiel. Met vier reden we de laatste rechte lijn in en Lampaert begon er héél vroeg aan. Philipsen reageerde weer uitstekend, kreeg zodoende een gratis lead-out van Lampaert en legde Kooij er in een kort sprintje vervolgens op. Jakobsen werd in het achtervolgende groepje vijfde.

Uitslag Classic Brugge-De Panne 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees Classic Brugge-De Panne 2023 terug in onze liveblog!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je app of mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws