Magistrale Pidcock wint op Alpe d'Huez, opgeleefde Pogacar rijdt Vingegaard niet los Wielrennen
Wielrennen

Magistrale Pidcock wint op Alpe d'Huez, opgeleefde Pogacar rijdt Vingegaard niet los

Magistrale Pidcock wint op Alpe d'Huez, opgeleefde Pogacar rijdt Vingegaard niet los

Tom Pidcock heeft op machtige wijze de twaalfde etappe in de Tour de France gewonnen. Na de schitterende elfde rit - waarin Jonas Vingegaard zijn rivaal Tadej Pogacar uit het geel reed - was de ogenschijnlijke koninginnenrit lang wat minder interessant. Na de Galibier en Col de la Croix de Fer kwam het aan op de Alpe d'Huez. Daar haalde Pidcock uit vanuit de vlucht, terwijl Jonas Vingegaard zijn gele trui ten opzichte van een opgeleefde Tadej Pogacar met verve verdedigde.

Met meer dan 4.600 hoogtemeters moet je er maar van houden om er vanaf kilometer één in te knallen. Neilson Powless van EF Education-EasyPost durfde het wel aan en schoot meteen weg. Toen de Galibier al na enkele kilometers begon, kreeg hij gezelschap van vijf heren: Sebastian Schönberger (B&B), Kobe Goossens (Intermarché), Nelson Oliveira (Movistar), Matis Louvel (Arkéa) en Anthony Perez (Cofidis).

Pidcock en Froome steken over

De zes kregen heel even een vrijgeleide van het peloton, waar Jumbo-Visma de boel leek te willen controleren. Twee keer was er echter sprake van wat tegengesputter. Onder meer Primoz Roglic, Thibaut Pinot en Aleksandr Vlasov waren grote namen die mee wilden. Wout van Aert reed het echter twee keer dicht en hield zo de zaak overzichtelijk voor z'n kopman Vingegaard. Alleen Giulio Ciccone (Trek) en Louis Meintjes (Intermarché) mochten van Jumbo nog wel oversteken en deden dat dan ook.

Vlak onder de top van de makkelijkere kant van de Galibier was het Chris Froome die demarreerde. De ervaren Brit reed zo vaak van achter, maar liet zich nu dan toch zien. Hij raapte net na de top al Louvel op en kreeg snel gezelschap van Tom Pidcock. Die was namens INEOS weggereden uit het pak, om de afdaling van de Galibier en vervolgens de Télégraphe aan te grijpen om naar voren te rijden. Pidcock - die Froome meermaals bijna uit het wiel reed - kwam uiteindelijk samen met viervoudig Tourwinnaar vooraan.

Op de Galibier werden er wel wat mensen gelost, maar alleen Louvel verloor echt de aansluiting met de kopgroep. Powless, Schönberger, Goossens, Meintjes, Oliveira en Perez bleven wel voorop en reden met behulp van Pidcock en Froome naar de voet van de tweede klim van de dag: de Col de la Croix de Fer.

Jumbo-Visma geeft gas, Pidcock entertaint richting Alpe d'Huez

Op de Croix de Fer was er lang sprake van een status quo. De negen vluchters reden een voorsprong van dik zeven minuten bij elkaar en onderhielden een prima tempo. In het peloton werd er echter in de laatste kilometers dan toch gas gegeven door Jumbo-Visma. Nathan Van Hooydonck, Christophe Laporte, Tiesj Benoot en Wout van Aert trapten het gaspedaal in en reden er richting de top zo 2,5 minuut af. Pidcock hoorde het en gaf een beetje gas bij. Alleen Ciccone, Powless, Froome en Meintjes konden nog mee.

In de afdaling van de Croix de Fer reed de kopgroep er met dank aan Pidcock weer een klein minuutje bij, zodat de vijf leiders met 5.30 minuten in de vallei aankwamen. Daar was het even volle bak om de voorgift zoveel mogelijk in stand te houden. De weg naar de Alpe d'Huez is voor een vluchter namelijk nooit leuk, met negen veelal vlakke kilometers richting de voet.

5.30 is met de Alpe d'Huez in aantocht krap, dus draaiden Pidcock, Ciccone, Meintjes, Powless en Froome goed rond om de 21 haarspeldbochten met zoveel mogelijk voorsprong te bereiken. In het peloton kwam de boel na de afdaling uiteraard ook op gang, om een goede positie richting de slotklim te verwerven. Het eindverdicht: Pidcock en consorten begonnen er met een dikke zes minuten aan.

Alle remmen los op de Alpe d'Huez!

De kopgroep bleef in de eerste kilometers nog bij elkaar. Meintjes en Pidcock deden de meeste beurten, al liep de voorsprong door toedoen van andermaal Van Aert en dit keer ook Steven Kruijswijk langzaam terug. Tien kilometer onder de top was het Pidcock die zich dan toch niet langer kon inhouden. Hij reed Ciccone en Powless eraf, maar Meintjes reed in zijn eigen tempo constant op een meter of dertig. En de derde? Froome! Ook die bleef op zijn koffiemolentje dichtbij.

Terwijl Pidcock op kop nog eens versnelde en de koers op 7,5 kilometer van de top naar zijn hand zette, was het wachten op een stoot bij de favorieten. Jumbo-Visma rookte z'n mannetjes één voor één op, met Kruijswijk en Roglic die na Van Aert de beurten deden. Het ging ten koste van Aleksandr Vlasov, van Nairo Quintana, van David Gaudu en ook nummer twee Romain Bardet moest uiteindelijk lossen. Enric Mas bleef er nog wel aanhangen, met naast Jumbo-Visma ook Pogacar, Geraint Thomas en Adam Yates keurig mee.

Na al die Jumbo-Visma-knechten bleef alleen Sepp Kuss over voor Vingegaard, voor de laatste vier kilometer. Hij wierp naast Bardet ook Yates overboord, maar Pogacar, Thomas en Mas waren er ook nog. Terwijl Pidcock nog drie kilometer moest, kwam de aanval van Pogacar dan toch. Hij ging één keer, twee keer, maar beide keerde kon Vingegaard pareren. Kuss en Thomas keerden terug, iets waar Mas niet in slaagde. Nog eens Pogacar, maar Vingegaard kon het weer recht breien.

Terwijl Pidcock na een waanzinnige koers mocht juichen voor een welverdiende ritzege, bleef het daar achter hollen en stilstaan bij de mannen van het klassement. Pogacar had door dat hij z'n rivaal (nog) niet los kreeg en dus werd het gewoon een sprintje voor de eer naar de top. Pogacar liet daarin zien dat het met de vorm nog wel goed zit, al zal hij iets moeten vinden om Vingegaard in de Pyreneeën te lossen.

Uitslag etappe 12 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 12 in de Tour de France!

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news