Majestueuze Majka laat Kruijswijk achter zich en pakt Vuelta-rit met monstersolo Wielrennen
Wielrennen

Majestueuze Majka laat Kruijswijk achter zich en pakt Vuelta-rit met monstersolo

Majestueuze Majka laat Kruijswijk achter zich en pakt Vuelta-rit met monstersolo

Rafal Majka heeft op majestueuze wijze de etappezege in de vijftiende rit van de Vuelta a España weten te grijpen. Op de tweede klim van de dag liet hij zijn medevluchter Fabio Aru achter en rondde het vervolgens solo af. Ook de achtervolgende Steven Kruijswijk kon daar geen verandering in brengen. Odd Christian Eiking wist de leiding in het algemeen klassement vast te houden.

Het was de laatste etappe voor de rustdag en dus konden de renners redelijk vrij met hun krachten smijten. Althans, daar leek het, gezien het vlammende openingsuur aan meer dan vijftig kilometer per uur gemiddeld, flink op. Het leverde een interessante groep van 25 renners op, maar het peloton wilde ze niet laten gaan. De reden? De aanwezigheid van Sepp Kuss. Movistar rook het gevaar en knalde met de hulp van Caja Rural (dat de slag gemist had) het gat dicht.

Renners bleven slag om slinger demarreren, waarna uiteindelijk Magnus Cort Nielsen en Pavel Sivakov met zijn tweeën vooruit bleven. Het tweetal werd aan de voet van de eerste beklimming van de dag echter ingerekend. Hierna konden nieuwe, frisse mannen het proberen. Onder hen waren Majka en Fabio Aru. Zij begonnen er direct aan en sloegen met Maxim Van Gils een mooi gat. Jammer genoeg voor de Belg kon hij op de beklimming de twee echter niet volgen.

Veel vluchters na felle opening

Achter het kopduo probeerden verschillende renners het gat te dichten. Het leidde tot een omvangrijke groep achtervolgers, die op gepaste afstand van Aru en Majka aan het opereren was. In die groep bevonden zich de nodige Nederlanders. Steven Kruijswijk, Wout Poels en Thymen Arensman hadden allemaal hun zinnen gezet op de dagzege. Samen met onder meer Michael Storer en Geoffrey Bouchard achtervolgden zij.

Het peloton had dit keer wel vrede met de gevormde ontsnappingen en besloot vanaf hier te gaan controleren. Op die manier konden de vluchters wat afstand nemen. Majka en Aru werkten meer dan behoorlijk samen, waardoor de achtervolgers vrijwel geen centimeter dichterbij kwamen. De Pool greep op de top van de eerste beklimming vervolgens de bergpunten.

De twee leken hetzelfde patroon te herhalen op de tweede klim, maar helaas voor Aru ging het toen te hard. De Italiaan kwam in de problemen en moest het wiel van Majka laten gaan. De renner van UAE Team Emirates hield zijn tempo wél vast en bouwde zelfs nog wat extra voorsprong op ten opzichte van alle achtervolgers. Zodoende kwam hij ook op de tweede klim als eerste boven.

Kruijswijk probeert, maar Majka houdt stand

In de achtervolgende groep vonden behoorlijk wat verschuivingen plaats. De een na de ander probeerde de rest van de groep af te schudden. Degene die daar uiteindelijk het beste in slaagde, was Kruijswijk. Op de derde beklimming van de dag zette hij de achtervolging in op Majka. In een rap tempo snoepte hij wat tijd van de voorsprong van de Pool af, maar bleef toen hangen op anderhalve minuut achterstand.

Majka hield in het vervolg van de klim goed stand, waardoor hij ook op de derde beklimming van de dag de volle buit mee kon pakken. De monsteronderneming van de Pool zorgde er op die manier voor dat hij niet alleen op weg leek naar de dagzege, maar ook na deze dag een geduchte kanshebber werd voor de bergtrui.

In het peloton zagen we hier nog weinig spannends gebeuren. Intermarché-Wanty-Gobert had het heft in handen genomen en reed een tempo dat fijn genoeg was voor Eiking. De Noor had geen moeite om op deze manier zijn leiding in het algemeen klassement te behouden. Vanuit de klassementsrenners werd er weinig initiatief getoond om het hem lastig te maken.

Majka ongrijpbaar voor iedereen

Het slot van de etappe kende geen problemen meer voor Majka. Zonder al te veel risico te nemen, wist hij zijn voorsprong in de afdaling in stand te houden. In de klim bleek Kruijswijk ook al geen sikkepit dichter in de buurt te komen. De Pool reed daardoor naar een prachtige etappezege. Het was zijn eerste in meer dan drie jaar tijd.

Terwijl het peloton een groot deel van de oorspronkelijke vluchters nog had weten terug te pakken, bleef Kruijswijk uit handen van het peloton. De Nederlander kon meer dan verdienstelijk naar de tweede plek in de daguitslag rijden. Hamilton pakte voor Team DSM de derde plek.

Uitslag etappe 15 Vuelta a España 2021

Lees etappe 15 van de Vuelta a España 2021 terug

Laadt de liveblog niet? Druk op F5 of ververs je mobiele pagina.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws