Marco Haller stunt in Hamburg en klopt Van Aert en Hermans in sprint uit late kopgroep Wielrennen
Wielrennen

Marco Haller stunt in Hamburg en klopt Van Aert en Hermans in sprint uit late kopgroep

Marco Haller stunt in Hamburg en klopt Van Aert en Hermans in sprint uit late kopgroep

- heeft de 25e editie van de BEMER Cyclassics gewonnen. De Duitse eendagskoers - afgelopen jaren bekend onder de naam EuroEyes Cyclassics Hamburg - kwam na 204,7 kilometer aan op een sprint uit een groep van vijf. Die was in de finale ontstaan na een aanval van Van Aert.

Met een vroege finish verschenen de renners ook redelijk vroeg aan de start in Noord-Duitsland. Mogelijk dat het peloton hierdoor nog wat slaap in de ogen had, want de eerste tientallen kilometers gebeurde er vrij weinig. Met het gehalte sprinters aan de start leek het ook wel duidelijk waar de wedstrijd in zou eindigen: normaliter een massasprint. Toch?

Schelling maakt oversteek naar kopgroep

Uiteindelijk zagen we toch drie vrijwilligers die de vlucht van de dag wilden vormen: Anthony Julien (AG2R Citroën), Yevgeniy Gidich (Astana Qazaqstan Team) en Jacopo Mosca (Trek-Segafredo) krijgen een vrijgeleide om voor wat TV-reclame te zorgen voor de sponsors. In het peloton bepaalden meerdere ploegen - waar Jumbo-Visma met Lennard Hofstede een renner zag afhaken door corona - het tempo, waardoor de mannen voorin nooit serieus uitzicht hadden op een resultaat.

Ide Schelling zag dit anders, de Nederlander van BORA-hansgrohe dichtte op de eerste beklimming van de Waseberg (na dik 135 kilometer) het gat naar de mannen van voren. De mannen van Quick Step-Alpha Vinyl, met Yves Lampaert voorop, stonden het toe. Op die manier hadden we een kopgroep van vier, die toch niet al te veel kans leek te maken op de overwinning.

Harde crash, Van Aert creëert kopgroep

Op dertig kilometer van de finish werd het peloton plots opgeschrikt door een grote valpartij. Een Jumbo-Visma-renner kwam voorin het peloton ten val en nam veel van zijn collega's mee. Jumbo-Visma-kopman Wout van Aert kon de crash net ontwijken, maar andere toppers als Caleb Ewan en Alexander Kristoff gingen wel tegen de grond. Misschien wel door het gebrek aan organisatie, greep Van Aert in de finale de derde en laatste keer Waseberg aan om te versnellen.

De Belg creëerde een mooie groep, met ook Marco Haller en Patrick Konrad (BORA), Jhonatan Narváez (INEOS) en Quinten Hermans (Intermarché). De vijf draaiden goed rond en gingen de laatste vijf vlakke kilometers in met een voorgift van 25 seconden. In het door de crash uitgedunde peloton waren het Quick Step en Bahrain Victorious die het gat nog probeerden te dichten.

Dat kregen ze niet voor elkaar, want met de grote namen vooraan was het gat nog steeds twintig seconden en nog slechts twee kilometer voor de wielen. Het werd sprinten tussen de vijf leiders, met Van Aert natuurlijk als grote favoriet. Het was echter verrassend genoeg niet de Belg of Hermans die het sprintje wonnen, maar de ijzersterke Haller die op links aanging, in de slotkilometer de binnenbocht had en niet meer werd achterhaald.

Uitslag BEMER Cyclassics Hamburg 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws