Marianne Vos profiteert optimaal van crash Wiebes en wint na oppermachtige sprint in de Tour Wielrennen
Wielrennen

Marianne Vos profiteert optimaal van crash Wiebes en wint na oppermachtige sprint in de Tour

Marianne Vos profiteert optimaal van crash Wiebes en wint na oppermachtige sprint in de Tour

Marianne Vos heeft de zesde etappe in de Tour de France Femmes gewonnen. De Nederlandse van Jumbo-Visma sprintte in haar gele trui naar haar tweede ritzege in deze ronde. Lorena Wiebes kwam in de finale ten val en deed niet mee.

Na een lange etappe van 175 kilometer op donderdag lag er op vrijdag een rit van 128 kilometer klaar. Net als de vorige dagen ging het hard vanuit de start, helemaal in de wetenschap dat er al snel geklommen moest worden op de Col d'Urbeis. Maaike Boogaard van UAE was de enige die even een gaatje sloeg en twee bergpunten pakte. Femke Gerritse pakte in haar bolletjestrui nog één puntje mee.

Kopgroep van veertien, peloton nooit ver

In de afdaling van de klim werd er gevallen, onder meer door Elisa Longo Borghini van Trek-Segafredo. De Italiaanse had lang nodig om terug te keren, maar dat lukte uiteindelijk wel. Jumbo-Visma en SD Worx controleerden, maar ze konden niet voorkomen dat er een sterke kopgroep van veertien rensters wegreed, met nog zo'n tachtig kilometer voor de wielen.

Audrey Cordon Ragot (Trek), Sheyla Gutierrez (Movistar), Christine Majerus (SD Worx), Marie Le Net (FDJ), Anna Henderson (Jumbo-Visma), Franziska Koch (DSM), Tiffany Cromwell (Canyon//Sram), Ruby Roseman-Gannon (BikeExchange), Sandra Alonso (Ceratizit-WNT), Laura Smulders (Liv Racing Xstra), Katrin Hammes (EF), Jesse Vandenbulcke (Le Col-Wahoo), Joscelin Lowden (Uno-X) en Tamara Dronova (Roland Cogeas Edelweiss) kregen maximaal twee minuten, maar het peloton bleef alle tijd dichtbij.

Wiebes onderuit in finale

Vanuit de vlucht was het Lowden die op de tweede en derde klim van de dag de bergpunten pakte, maar het was UAE dat vanuit het peloton zorgde voor een hoog tempo. Daardoor daalde de voorsprong van de leiders tot onder de minuut, met nog 35 kilometer te gaan. Er lagen in de slotfase nog twee hindernissen: één klimmetje naar de bonificatieseconden en de Côte de Boersch in de diepe finale.

Op het eerste klimmetje was het aanvallen geblazen vanuit het peloton. Niemand kwam weg, maar opvallend was wel dat Marianne Vos en Lorena Wiebes in hun gele en groene truien makkelijk mee konden. In de afzink was het echter alsnog gedaan voor Wiebes. De Nederlandse ging onderuit, net als Lotte Kopecky van SD Worx. Kopecky kon de aansluiting met het peloton nog weer maken, Wiebes was flink gehavend en kwam niet meer terug.

Sprinten voor de zege in Rosheim

Balen voor de tweevoudig ritwinnares in de Tour, want alle vroege vluchters werden in de absolute slotfase teruggehaald. Le Net was de laatste die werd ingerekend, op vijf kilometer van de streep. Het peloton dook de laatste afdaling in, en dus had Wiebes om de zege kunnen sprinten. Het was nu SD Worx dat met Kopecky de ritzege rook, en ook Vos zat namens Jumbo-Visma nooit ver. Ellen van Dijk gaf zoals altijd gas voor haar kopvrouw Elisa Balsamo.

Buiten Wiebes waren alle rappe vrouwen van de partij in het uitgedunde peloton, waardoor meerdere ploegen vol reden voor de winst in de laatste kilometers. Van Dijk denderde op kop de laatste kilometer in, met Vos daar al in het tweede wiel. Longo Borghini verzorgde een perfecte leadout voor Balsamo, maar die had gewoon niet de snelheid in de laatste rechte lijn om erover te komen. Vos ging van kop aan en werd niet meer ingehaald. Ritzege twee voor de gele truidrager!

Uitslag etappe 6 Tour de France Femmes

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 6 in de Tour de France Femmes!

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws