Marijn van den Berg nipt snelste in millimetersprint Pays de la Loire, David Dekker derde Wielrennen
Wielrennen

Marijn van den Berg nipt snelste in millimetersprint Pays de la Loire, David Dekker derde

Marijn van den Berg nipt snelste in millimetersprint Pays de la Loire, David Dekker derde

De eerste etappe van de Région Pays de la Loire is gewonnen door Marijn van den Berg. De Nederlandse coureur van EF Education-EasyPost was de beste in de massasprint na een vlakke dag door West-Frankrijk. Van den Berg is ook de eerste leider in het algemeen klassement. Jon Aberasturi en David Dekker werden nipt afgetroefd en moesten zich tevreden stellen met plaats twee en drie.

De rit tussen Fontenay-le-Comte en Saint-Jean-de-Monts was bijna biljartvlak te noemen. Slechts drie puistjes lagen er onderweg op de renners te wachten. Er viel dus wel een strijd om de bergpunten te verwachten, maar een massasprint leek onafwendbaar vooraf. De lokale ronde in de finishplaats, die viermaal verreden moest worden, kende zo goed als geen hoogtemeters.

Rond 11.30 uur begonnen de renners er al aan in het bewolkte noordwesten van Frankrijk. Een vroege vlucht van drie man sterk reed na een kilometer of vijftien weg. De leden waren Declan Irvine (Novo Nordisk), Louka Matthys (Bingoal WB) en Jean-Louis Le Ny (Nice Métropole Cote d'Azur). Hun voorsprong liep rap op naar ongeveer vijf minuten. Halverwege de koers werd door de controle vanuit het peloton de voorsprong een stuk kleiner. Samuel Leroux van Van Rysel-Roubaix wist knap naar het drietal toe te springen.

Tevergeefse aanvolspogingen Ledanois en Rafferty, sprint blijkt onvermijdelijk

De koplopers waren echter niet in staat tot in de finale van hun voorsprong te genieten. Op 60 kilometer van de finish werden zij gegrepen. En dus konden de snelle mannen op de startlijst, onder meer Sam Bennett, Marijn van den Berg, Bryan Coquard en bijvoorbeeld Jakub Mareczko zich stilaan gaan voorbereiden op de sprint.

Drie mannen weigerden zich hier echter bij neer te leggen en vetrokken in de laatste 30 kilometer. Darren Rafferty namens EF Education-EasyPost, Kevin Ledanois van Arkéa-B&B Hotels en Rait Ärm van Van Rysel-Roubaix sloten de handen ineen en fietsten een voorsprong van 25 seconden bij elkaar. Het avontuur was een kort leven beschoren. De uitvalspoging duurde niet veel langer dan vijftien kilometer. EF ging dan maar op kop rijden in dienst van Van den Berg.

In de laatste kilometers was wegrijden niet meer mogelijk. Onder andere Ben Healy maakte nog tempo in dienst van zijn sprintkopman, samen met de mannen van Decathlon AG2R La Mondiale. De laatste kilometer ging grotendeels rechtdoor. De massasprint zelf was nagelbijtend spannend en niet direct was duidelijk wie had gewonnen. Van den Berg had zijn lead-out benut en leek gewonnen te hebben, maar Jon Aberasturi van Euskaltel-Euskadi kwam gevaarlijk langszij. De fotofinish bracht uitsluitsel: Van den Berg was sneller dan de Spanjaard! David Dekker werd derde en zorgde voor een tweede Nederlandse podiumplek.

Uitslag eerste etappe Région Pays de la Loire 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws