Marijn van den Berg stunt met prachtige zege in Trofeo Alcudia, topfavoriet Girmay derde Wielrennen
Wielrennen

Marijn van den Berg stunt met prachtige zege in Trofeo Alcudia, topfavoriet Girmay derde

Marijn van den Berg stunt met prachtige zege in Trofeo Alcudia, topfavoriet Girmay derde

Marijn van den Berg heeft op overtuigende wijze de zestiende editie van de Trofeo Alcudia gewonnen. Een dag na de klimkoers Trofeo Calvia was het op donderdag op Mallorca meer voor de beter klimmende sprinters. In de straten van Alcúdia ging Van den Berg er na een puike finale met de winst vandoor.

De Trofeo Alcudia was op dag twee van de Challenge Mallorca geen dag voor de pure klimmers. De eerste honderd kilometer was zo goed als vlak en dus liet het peloton een kopgroep van vier al snel begaan. Alessandro Fancellu (EOLO-Kometa), Luis Ángel Maté (Euskaltel) en Colby Lange (Project Echelon Racing) vonden elkaar en kregen al rap gezelschap van Julius van den Berg van EF Education-EasyPost.

Van den Berg en Maté beginnen aan enige echte klim

Na dertig kilometer koers hadden de vier vooraan een voorsprong van zo'n vier minuten en daar bleef het ook wel bij. Intermarché-Circus-Wanty reed in dienst van titelverdediger Girmay op kop van het peloton en toen het de hulp kreeg van Soudal-Quick Step (van Davide Ballerini) slonk de voorsprong van de kopgroep al snel. Op zestig kilometer van de streep waren er nog een kleine drie minuten over.

Het was zo onderhand tijd voor de Coll de sa Batalla, de eerste van twee gecategoriseerde beklimmingen van de dag. Het was met 8,7 kilometer aan 5,0 procent de moeilijkste en op de klim spatte de kopgroep dan ook uiteen. Van den Berg en Maté bleken de twee sterksten, met in het peloton UAE Team Emirates dat samen met Intermarché het heft in handen nam toen het bergop ging.

Politt slaat gaatje in de afzink, 

Het tempo van UAE, samen met meerdere pogingen tot aanvallen van anderen, dunde het pak flink uit. Van den Berg en Maté zagen hun voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen en werden nog voor de top ingerekend. BORA-hansgrohe kwam plots ook opzetten en viel in de afdaling aan in de persoon van Nils Politt. De Duitser sloeg een klein gaatje naar het peloton, waar ondanks het hoge tempo nog zo'n zestig renners rondreden.

Richting de laatste vijftien kilometer van de dag breidde Politt zijn voorsprong uit naar zo'n twintig seconden, maar daarmee had de hardrijder z'n maximale voorgift wel te pakken. Soudal-Quick Step, EF Education-EasyPost en Intermarché (met Trofeo Calvia-winnaar Rui Costa op kop) waren niet van plan om zich de kaas van het brood te laten eten. Bovendien waren de lange, rechte wegen richting Alcudia niet in het voordeel van de dappere Politt.

Sprinten in Trofeo Alcudia!

Op 6,5 kilometer van de streep werd Politt gegrepen en was het nog enkele kilometer battelen voor de beste posities richting de sprint. De finish lag lichtelijk heuvelop (noem het eerder vals plat), dus was positie en timing heel belangrijk richting de laatste twee kilometer. Quick Step, BORA, EF en ook Movistar waren de ploegen op de eerste rij richting de finale.

EF draaide als eerste ploeg de voorlaatste haakse bocht door, waar iedereen ondanks de natte weg goed doorheen kwam. De regen drukte echter wel zijn stempel op de sprint, wat eigenlijk geen echte sprint was. Renners reden voorzichtig door de laatste drie halve bochten en dus was positie nóg belangrijker. Van den Berg was de slimste, draaide de laatste bocht naar links als eerste in en hoefde in het laatste stukje rechte weg niet eens meer aan te zetten voor winst.

Uitslag Trofeo Alcudia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws