Masterclass Deceuninck-Quick-Step in Baskenland: Honoré wint vijfde etappe Wielrennen
Wielrennen

Masterclass Deceuninck-Quick-Step in Baskenland: Honoré wint vijfde etappe

Masterclass Deceuninck-Quick-Step in Baskenland: Honoré wint vijfde etappe

Mikkel Honoré heeft de vijfde etappe van de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. Het was een één-tweetje van Deceuninck-Quick-Step: Honoré en Josef Černý kwamen samen over de streep. Julien Bernard van Trek-Segafredo werd derde.

Na het klim- en punchwerk van de afgelopen dagen, was het vandaag de beurt aan de rappe mannen. De rit van vandaag was 160 kilometer en bevatte drie klimmetjes van de derde categorie, al lagen die allen niet in de laatste twintig kilometer van de etappe. Wel lagen er wat kleine heuveltjes in de finale.

Vijf renners rijden weg, Leknessund sluit aan

Waar in de etappe van gisteren maar moeilijk een kopgroep weg kon komen, was dat nu niet het geval. Al vroeg ontstond een kopgroep van vijf, met Josef Černý en Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick-Step), Andrey Amador (INEOS Grenadiers), de Nederlandse Ide Schelling (BORA-hansgrohe) en Julien Bernard (Trek-Segafredo). Na een grote inspanning wist Andreas Leknessund (Team DSM) zich hier ook bij te voegen.

Hoewel de kopgroep geen bedreiging vormde voor de klassementsrenners, kregen zij nooit écht de ruimte van het peloton. De voorsprong van de koplopers kwam niet ver boven de 2.30 minuten, doordat met name BikeExchange, Israel Start-Up Nation en EF Education-Nippo kopwerk verrichtten voor hun sprinters Daryl Impey, Dion Smith en Magnus Cort Nielsen.

Leknessund moet lossen, peloton maakt tempo

Met nog zo'n 35 kilometer te gaan stond de laatste gecategoriseerde klim van de dag op de planning. In de kopgroep moest Leknessund lossen. De Noor had hard gewerkt om bij de kopgroep te komen, maar moest door die inspanning nu laten lopen. Ook in het peloton werd tempo gemaakt, waardoor de voorsprong van de kopgroep snel terugliep naar een minuut. Daardoor leek het peloton zich op te maken voor een sprint.

Terwijl in de kopgroep Bernard, Honoré en Černý met z'n drieën op pad gingen, probeerde Jesús Herrada, zonder succes, op de klim weg te komen uit het peloton. Een serieuzere poging deden Alex Aranburu en Omar Fraile. De twee van oorsprong Baskische renners kozen het hazenpad in de afdaling van de Urkaregi, die zij op goed leken te kennen, en namen snel afstand van het peloton.

Peloton grijpt achtervolgers, maar kopgroep is te machtig

Ondanks dat meerdere ploegen in het peloton hard hun best deden om de kopgroep terug te pakken, liep de voorsprong van de kopgroep nauwelijks terug. In de laatste vijf kilometer werden Aranburu en Fraile nog ingerekend, maar Bernard, Honoré en Černý konden vooruit blijven. Met name Černý deed lange aflossingen op kop.

Met nog 4.5 kilometer te gaan, gaven de mannen van Deceuninck-Quick-Step er een klap op. Na een versnelling van Honoré moest Bernard passen, waarna Černý naar zijn ploeggenoot sprong. Zo konden Honoré en Černý samen uit gaan maken wie deze etappe ging pakken. Hand in hand reden ze over de streep, waar het wiel van Honoré wat eerder over de finishlijn kwam. Bernard wist nog net voor het peloton derde te eindigen, waar Impey de sprint voor de vierde plek won.

Uitslag etappe 5 en klassementen Ronde van het Baskenland 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws