Matthews wint na vijf jaar weer een Tourrit: 'Deze was voor mijn dochter' Wielrennen
Wielrennen

Matthews wint na vijf jaar weer een Tourrit: 'Deze was voor mijn dochter'

Matthews wint na vijf jaar weer een Tourrit: 'Deze was voor mijn dochter'

Michael Matthews heeft op knappe wijze de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Australíër van Team BikeExchange-Jayco koerste slim en sterk en was zodoende de winnaar na een lastige aankomst in Mende. Eerder won Matthews al in 2016 en 2017 Touretappes. ‘Dit was voor mijn dochter vandaag’

De veertiende etappe begon zoals zo vaker deze Tour met een harde strijd om de ontsnapping. Uiteindelijk reden 23 renners weg. De finale begon op ruim vijftig kilometer van de finish met een aanval van Michael Matthews. De Australiër kreeg gezelschap van Luis Leon Sanchez, Felix Grossschartner en Andreas Kron, die na een lekke band wegviel.

Op de slotklim naar Mende bleek Matthews verrassend de sterkste van de drie, maar kreeg hij vanuit de achtergrond te maken met een nieuwe concurrent in de naam van Alberto Bettiol. De Italiaan van EF Education-EasyPost probeerde Matthews vervolgens te breken. De laatste hield de schade echter met hangen en wurgen beperkt, waarna hij richting de top weer aansloot en gelijk demarreerde. Bettiol kon niet volgen, waarna Matthews na 2017 weer eens een etappe won in de Tour de France.

Matthews: 'Vandaag was mijn laatste kans'

De ritzege zorgde voor opluchting bij Matthews: ‘Het is het verhaal van mijn carrière; het ging zo vaak op en neer. Maar mijn dochter en mijn vrouw bleven in mij geloven. Ik ben zo vaak teruggeslagen, en weer opgestaan. Dit was voor mijn dochter vandaag. Ze is vier jaar oud. Ik wilde haar laten zien waarom ik zo vaak weg ben en waar ik het voor doe. Vandaag was die dag.’

De ritzege van Matthews kwam na een teleurstellende dag. ‘Gisteren was een gemiste kans. Het was een heel mooie rit voor mij. Deze etappes – van gisteren tot en met morgen (zondag, red.) was het blok waarop we mikten. Gisteren ging heel slecht voor mij. We reden in de finale zodat Dylan (Groenewegen, red.) kon sprinten. We waren te laat. Vandaag wist ik dat het mijn laatste kans was. de rit naar Lausanne was een grote kans, toen tweede, en die andere – waar was het ook alweer, daar werd ik ook tweede (Longwy, red.). De kansen raakten langzaam op.’

‘Ik wilde laten zien dat ik meer dan een sprinter was. Ik dacht de hele klim aan mijn dochter en vrouw, hoeveel opofferingen ze voor mij maakten. Ik hoop dat ik vandaag heb laten zien waar we het voor doen’, sluit Matthews het flashinterview af.

Tekst gaat verder onder de tweet.

BikeExchange ziet Matthews agressiever koersen

Ploegleider David McPartland zag dat het initiatiefrijke rijden van Matthews werd beloond: ‘Het was een fenomenale rit van Michael. We wilden mannen mee hebben en hij was er daar één van. We hadden er graag nog eentje bij gehad, maar hij zat uiteindelijk alleen. Veel andere teams zaten met een overtal, dus bleven we kalm. Uiteindelijk heeft Michael geanticipeerd, zodat hij in een goede en kleine groep kwam. Pas in de laatste kilometer was duidelijk dat hij vooruit bleef’, vertelt de ploegleider aan Eurosport.

‘Hij heeft een risico genomen, maar dat betaalde zich uit. Hij heeft bewezen dat hij één van de sterksten was in de kopgroep. Bettiol had nog wel even een gaatje, maar we hebben hem gepusht om terug naar het wiel te komen. Uiteindelijk lost hij hem zelfs. Michael heeft het vaak opgenomen tegen grote tegenstanders zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel en dat was moeilijk voor hem. Hij koerst nu agressiever, hij is volwassener en weet wat hij moet doen om te winnen’, aldus McPartland.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws