Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) laat in onthoofde Ruta del Sol teken van hoogvorm zien met tijdritzege Wielrennen
Wielrennen

Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) laat in onthoofde Ruta del Sol teken van hoogvorm zien met tijdritzege

Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) laat in onthoofde Ruta del Sol teken van hoogvorm zien met tijdritzege

Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) heeft in Alcaudete de eerste (en enige) rit van de Ruta del Sol weten te winnen. In de vijf kilometer lange individuele tijdrit was hij de beste, nadat de organisatie eerder op de dag had moeten bekendmaken dat na de ritten van woensdag en donderdag ook de etappes van zaterdag en zondag niet door zouden gaan.

'Na eindeloze inspanningen en ondanks het feit dat we alle vergunningen tot onze beschikking hadden en voldeden aan alle eisen, moeten we toch laten weten dat de overheidsinstanties er niet in zijn geslaagd om de hulp te garanderen die we nodig hebben van de openbare orde-diensten', aldus de organisatie vrijdag. 'Door deze abnormale situatie was er geen andere optie dan de ritten van zaterdag en zondag op te schorten en enkel de tijdrit van vrijdag door te laten gaan.'

Vijf kilometer knallen bleef over dus, al klonk er vanuit de aanwezige ploegen geen verwijt richting de organisatie. Overmacht, heet dat. 'We moeten de organisatie bedanken voor alles wat ze gedaan hebben om deze wedstrijd door te laten gaan. Laten we er iets moois van maken', klonk het vanuit onder meer Lotto-Dstny en Jayco-AlUla.

Klimmers komen aan hun trekken op vijf kilometer lang parcours

Zodoende begonnen we om 13.10 uur 'gewoon' aan de tijdrit, of proloog, of eendagswedstrijd. Sander De Pestel zette namens Decathlon AG2R La Mondiale al snel een mooie tijd neer, maar deze werd overrompeld door UAE Team Emirates-coureur Rafal Majka. De Pool zette 8 minuten en 44 seconden neer, maar mocht even later de hot seat weer verlaten: Bahrain Victorious-talent Antonio Tiberi ranselde er namelijk maar liefst zeventien seconden vanaf en leek op die manier een échte richttijd neer te hebben zet.

Andere klimmers als Sylvain Moniquet (Lotto-Dstny) en Marc Soler (UAE-Team Emirates) konden zich tussen Tiberi en Majka in zetten, terwijl gekende punchers als Axel Laurance in de heuvelachtige beproeving juist tekort kwamen. Iemand die we zowel als klimmer en puncher beschouwen, is Van Gils. De jonge Belg deed nog eens tien seconden van de tijd van Tiberi af, een ferme prestatie. Topfavorieten Tim Wellens (UAE-Team Emirates) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) kwamen er in ieder geval al niet aan.

Juan Ayuso mocht als één van de laatsten zijn ritje doen, maar ook voor hem was de tijd van Van Gils teveel gevraagd. Victor Campenaerts, ploeggenoot van de jonge Belg, mocht vervolgens als laatste vertrekken. De hardrijder kwam er eveneens niet aan, maar mag vrijdagavond wel een feestje vieren met zijn jongere ploeggenoot.

Uitslag Ruta del Sol 2024 

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws