Meintjes wint voor het eerst sinds 2015 (!) na knappe solo in Giro dell'Appennino Wielrennen
Wielrennen

Meintjes wint voor het eerst sinds 2015 (!) na knappe solo in Giro dell'Appennino

Meintjes wint voor het eerst sinds 2015 (!) na knappe solo in Giro dell'Appennino

Louis Meintjes heeft op knappe wijze de Giro dell'Appennino gewonnen. De 30-jarige Zuid-Afrikaan juichte in 2015 voor het laatst, maar dankte een uitstekende solo in de slotfase van een zware koers voor een prachtige overwinning voor hem en Intermarché-Wanty-Gobert.

De strijd om de kopgroep duurde twintig kilometer, toen hadden we de acht vroege aanvallers bij elkaar. Pietro Aimonetto (Beltrami TSA), Alessandro Motta (Biesse Carrera), Gabriele Petrelli (Friuli), Mattia Viel (D'Amico UM Tools), Paul Wright (Mg K Vis), Davide Baldaccini (Corratec), Lukas Meiler (Vorarlberg) en Riccardo Ricci (Work Service) kregen na een uur koersen nog wel gezelschap van een negende: Kyrylo Tsarenko van Gallina Ecotek Lucchini Colosio.

Kopgroep dunt uit op eerste beklimmingen

Israel-Premier Tech was de ploeg die controleerde in het peloton en met 51 kilometer in het eerste uur werd er ontzettend hard gereden. De maximale voorsprong liep op naar dik vier minuten, maar daar was na zestig kilometer nog 2.43 minuten van over. Het was in die fase tijd voor de eerste klim van de dag: de Fraconalto van 5,5 kilometer aan 6,8 procent. Viel en Aimetto konden op die eerste col het tempo in de kopgroep niet volgen, alleen Aimetto was in de afdaling nog in staat om terug te keren.

Met acht leiders begonnen we na de afzink aan de tweede klim van de dag. Op deze Crocetta d'Orero (5,0 kilometer aan 6,7 procent) moest Aimetto definitief lossen en kon ook Ricci niet langer mee. Het tempo vooraan lag hoog, ook omdat naast Israel ook Intermarché-Wanty-Gobert joeg op de leiders. Na twee beklimmingen en 90 kilometer op de teller stond er nog 1.22 minuten op het scherm.

Intermarché-Wanty-Gobert voert tempo op

Na 111 kilometer koers bereikten de renners de voet van de derde klim, al was deze wel ongecategoriseerd. Het peloton maakte van de Sant'Olcese (5,2 kilometer aan 5,5 procent) een zware klim. Intermarché nam het heft stevig in handen en op 55 kilometer van de finish waren de laatste zes vluchters al gegrepen. De koers kon opnieuw beginnen, met nog twee zware beklimmingen voor de boeg!

We begonnen met de Pietralavezzara, een pukkel van 6,2 kilometer aan 7,7 procent gemiddeld. Hier ontplofte het flink uitgedunde peloton definitief, met veel Intermarché voorop. Veertien renners kwamen over de top van de voorlaatste klim, alvorens er in de lastige afdaling een selectie werd gemaakt. Natnael Tesfatsion (Drone Hopper-Androni), Simon Clarke (Israel-Premier Tech), Louis Meintjes en Quinten Hermans (beide Intermarché) vlogen samen naar de voet van de laatste klim.

Achttal maakt het uit in finale

Op de Madonna della Guardia (6,9 kilometer aan 7,9 procent) hielden de vier vooraan geen stand. Vanuit de achtervolgende groep maakten Alessandro Verre en Michel Ries van Arkéa-Samsic de oversteek en zij reden met Meintjes en Tesfatsion weg van de rest. Georg Zimmermann kon de oversteek nog maken namens Intermarché. De vijf reden een half minuutje bij elkaar richting een eerste achtervolgende groep. Naast Clarke zaten Alessio Martinelli (Bardiani), Ivan Moreno (Kern Pharma) en Paul Double (Mg K Vis) erbij.

Na de top van de laatste klim groeide het gat van de kopgroep naar veertig seconden, al viel Zimmermann door een mechanisch defect wel terug tot de achtervolgende groep. Hij kon opgelucht ademhalen toen de vijf bij de voorste vier kwamen. Nergens leiders, met nog tien kilometer te gaan en nog acht toen Martinelli door krampen moest laten gaan. De renners die niet vertrouwden op hun sprint probeerden weg te komen, waaronder Meintjes.

De klimmer maakte gebruik van het spel van naar elkaar kijken en sloeg een flinke kloof. Arkéa-Samsic was met twee en startte de achtervolging, maar Meintjes stormde door de laatste kilometers en had snel meer dan een halve minuut. Meer dan genoeg om de zege uitgebreid te vieren aan de meet. Zimmermann maakte het feestje compleet door in de sprint voor de ereplaatsen als derde te finishen, achter Tesfatsion.

Uitslag Giro dell'Appennino 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws