Meurisse verrast Trentin in Giro del Veneto, sprintend pelotonnetje komt net te laat Wielrennen
Wielrennen

Meurisse verrast Trentin in Giro del Veneto, sprintend pelotonnetje komt net te laat

Meurisse verrast Trentin in Giro del Veneto, sprintend pelotonnetje komt net te laat

Xandro Meurisse heeft de Giro del Veneto gewonnen. De wedstrijd, die voor het eerst sinds negen jaar weer op de kalender stond, draaide na een interessante finale uit op een sprint van een groepje van drie. Daarin was de de Belg van Alpecin-Fenix verrassend de sterkste, voor Trentin. Die incasseerde daarmee zijn tweede domper in korte tijd, nadat hij ook in de Coppa Agostoni al tweede werd.

Een half uur later dan gepland - volgens de organisatie vanwege technische redenen - begon het peloton aan de koers van 168,8 kilometer. Organisator Filippo Pozzatto had zijn best gedaan om wat hindernissen op te zoeken, met in totaal zes gecategoriseerde beklimmingen. Nadeel: de top van de laatste klim lag al op 29 kilometer van de finish.

Kopgroep van acht, Astana en UAE rijden het dicht

De koers werd geopend middels een kopgroep, zoals gebruikelijk. Na een half uurtje koers vonden Davide Bais (EOLO), Luka Pajek (Hrinkow Advarics Cycleang), Simone Bevilacqua (Vini Zabù), Giacomo Garavaglia (Work Service Marchiol), Matteo Zurlo (Zalf Euromobil Fior), Niccolò Salvietti (Mg.k Vis VPM), Marco Grendene (Beltrami Tsa Tre Colli) en Matteo Baseggio (General Store Essegibi Curia) elkaar. De kopgroep van acht kreeg maximaal 3.40 minuten voorsprong.

Het peloton hield dit verschil intact tijdens de eerste twee beklimmingen van de dag. Na de klim van de San Giovanni, en nog honderd kilometer voor de wielen, werd er wat versneld. Er werd gang gezet richting een lokale lus, die drie keer moest worden afgelegd. Hierin zaten de beklimmingen van de Rovolon (1,3 kilometer aan zeven procent) en de Bivio Fiorine (2,5 kilometer aan drie procent). Astana-Premier Tech bepaalde in deze fase het tempo.

De kopgroep van acht overleefde de eerste twee rondjes nog wel, maar toen Astana hulp kreeg van UAE Team Emirates, waren de vroege vluchters eraan voor de moeite. De laatste keer Rovolon en Bivio Fiorine werden aangevangen met alles weer bij elkaar, met na de Bivio Fiorine eenmalig de klim van de Il Roccolo (1,6 kilometer aan 9,9 procent!) als laatste hindernis. De finale kon in deze fase beginnen. Francesco Gavazzi van EOLO-Kometa was de eerste die vanuit het peloton probeerde weg te rijden, maar Astana en UAE lieten zich de kaas niet van het brood eten.

Golf van aanvallen levert late kopgroep op 

Op Il Roccolo was het Alessandro Covi die namens UAE aanging en toen hij werd teruggepakt, ging Alexey Lutsenko namens Astana op de pedalen staan. De aanvallen hadden tot gevolg dat we de tien sterkste mannen vooraan kregen, met naast Lutsenko en Covi ook Lorenzo Rota (Intermarché), Ben Tulett, Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix), Lorenzo Fortunato (EOLO), Davide Formolo (UAE), Jhonatan Restrepo (Androni), Kevin Colleoni (Italië) en Simone Velasco (Gazprom-Rusvelo). Marc Hirschi was oorspronkelijk ook mee, maar hij kwam ten val in de afdaling van Il Roccolo.

Eenmaal beneden moesten de tien nog twintig kilometer vlak overleven naar de meet, met een flink uitgedund peloton dat daarachter probeerde te organiseren. Daaruit maakten onder meer Matteo Trentin en Diego Ulissi (ook beide van UAE) en Alberto Dainese (Team Italië) oversteek, waardoor de kopgroep groter en groter werd. Team Italië had drie mannen mee en zei maakten tempo voor een sprint met Dainese. Andersen gingen juist in de aanval, richting de laatste tien kilometer.

Ulissi probeerde de meerderheid van UAE als eerste uit te spelen en hij kreeg Tulett en Davide Gabburo (Bardiani) mee. Toen zij werden ingelopen door het weer flink aangedikte peloton, ging Trentin aan met Jhonatan Restrepo (Androni) en Meurisse bij zich. De drie leken aan een kansloze missie te beginnen, maar ze hielden kilometers lang een voorsprong van acht seconden in stand. Omdat er in het peloton van echte organisatie geen sprake was, mochten de drie het plots uitmaken in de sprint. Er werd lang gewacht, alvorens Meurisse verrassend de sterker geachte Trentin klopte.

Uitslag Giro del Veneto 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws