Milan Menten (Lotto-Dstny) verrast met sprintzege in vermakelijke Le Samyn Wielrennen
Wielrennen

Milan Menten (Lotto-Dstny) verrast met sprintzege in vermakelijke Le Samyn

Milan Menten (Lotto-Dstny) verrast met sprintzege in vermakelijke Le Samyn

Milan Menten heeft Le Samyn gewonnen. De renner van Lotto-Dstny won na een vermakelijke koers de sprint van een uitgedund peloton. Hugo Hofstetter en Edward Theuns gingen als nummers twee en drie mee op het podium.

209 kilometer op papier, met onder een plaatselijk rondje rond startplaats Quaregnon, om vervolgens gang te zetten richting finishplaats Dour, waar drie pittige lokale rondjes klaarlagen voor de finale. Maar eerst dus een lange aanloop, aangegrepen door zeven renners om in de vlucht van de dag mee te glippen. 'Stanisław Aniolkowski (Human Powered Health), Gilles De Wilde (Team Flanders), Kamil Malecki (Q36.5), Tord Gudmestad (Uno-X), Mads Kristensen (Leopard TOGT), Lenaic Langella en Philippe Jacob (Ecoflo-Chronos).

Trek-Segafredo en AG2R controleren, Lotto-Dstny maakt het verschil

Met Trek-Segafredo aan kop van het peloton kreeg de kopgroep maximaal zes minuten. Van veel vrijheid was echter geen sprake, want de wind in de open vlaktes in Wallonië speelde zijn rol. Na dik vijftig kilometer koers brak het peloton in stukjes, al was dit van korte duur. Het zorgde wel voor een gemiddelde van 44 kilometer per uur in de eerste twee koersuren.

Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer wapperde Langella eraf, want er werd nog altijd hard gereden. Het peloton joeg op de leiders, die richting de laatste tachtig kilometer nog maar 3.50 minuten voorsprong over hadden. Kristensen had materiaalpech en moest zodoende ook lossen vooraan. De finish in Dour werd voor het eerst gepasseerd en het plaatselijke rondje - met daarin kasseien en korte klimmetjes - zorgde voor een nieuwe wedstrijd. Trek en AG2R leidden het peloton.

De eerste van drie lokale rondes was er vooral één van tempo maken. Alpecin-Deceuninck bemoeide zich met de zaken en ook Lotto-Dstny deed een duit in het zakje. Op het moment dat de kopgroep in zicht kwam, zette Frederik Frison nog eens aan en reed hij het peloton aan stukken. Zijn inspanning duurde niet lang, maar zat al wel vast in de benen van de favorieten. De kopgroep werd opgeslokt en zo kon de finale van dik 55 kilometer gaan beginnen.

Quick Step en Intermarché missen de slag en herstellen

De eerste move liet niet lang op zich wachten. Een prachtige groep van zo'n vijftien renners vormde zich op de Côte de la Roquette en we hadden onder meer Kasper Asgreen van Quick Step en Victor Campenaerts van Lotto aan boord. De groep kreeg geen ruimte, maar het zorgde wel voor nog meer aanvallen en zodoende nervositeit. Fabio Jakobsen en ploegmaat Martin Svrček werden er het slachtoffer van en vlogen de bosjes in. Beide renners gaven op.

Vooraan werd logischerwijs niet gewacht, met Campenaerts en Asgreen die attent bleven koersen. Ook Taco van der Hoorn, Mike Teunissen (Intermarché) en Jasper Stuyven, Daan Hoole (Trek) zaten mee in een groep die op zo'n 35 kilometer van het einde ontstond. Omdat de groep van dik twintig renners nog te groot was, werd er nog eens aangezet. Nu ontstond een overzichtelijker groepje van zes, met daarbij Stuyven, Campenaerts, Dries De Bondt, Jenthe Biermans, Jarne Van de Paar en Stan Dewulf. Teunissen probeerde de oversteek vanuit de achtervolgende groep nog te maken, maar slaagde niet in die missie.

Teunissen zakte terug in een groep die in de fase die volgde weer groter en groter werd. Dit pelotonnetje startte de achtervolging op de zes vooraan, die maximaal veertig seconden wegreden. Quick Step had niemand mee en gaf vol gas en ook Intermarché had de slag gemist en achtervolgde. Richting de laatste vijftien kilometer - en de slotronde al in volle gang - leek het peloton te winnen met nog slechts een verschil van vijftien tellen.

Van de Paar moest in de laatste tien kilometer afhaken, geen schande voor de eerstejaarsprof. Vervolgens was het De Bondt die demarreerde. Stuyven sprong er vlot naar toe. De twee leken een mooi gaatje te hebben, maar onder het initiatief van Campenaerts sloten hij, Biermans en Dewulf weer aan.

Ondanks alle aanvallen eindigt koers in sprint

De vijf waren zodoende weer samen, waarna het over dalende wegen in een razend tempo richting de laatste vier kilometer ging. Het verschil met het peloton was nog steeds heel klein, Dankzij Team Flanders-Baloise, Team DSM en Israel-Premier Tech werd het gat zelfs dichtgereden.

De koers kon met 3,5 kilometer te gaan weer opnieuw beginnen. Trek-Segafredo begon de laatste kasseistrook op kop, maar het was Kragh Andersen die gelijk demarreerde. Zes renners sloten aan, waarvan drie van Trek, waaronder Theuns en Hoole. Ook sprinters Milan Menten (Lotto-Dstny) en Alberto Dainese (Team DSM) waren erbij.

Het verschil met het peloton was heel klein en weer werd de kloof gedicht. De koers werd beslist in een sprint, waarin Asgreen onderuit ging door tegen het wiel van een andere renner te rijden. Theuns begon de sprint en leek op de zege af te stevenen, maar werd verassend overvleugeld door Menten, die namens Lotto-Dsnty naar de zege snelde.

Uitslag Le Samyn 2023, mannen

Results powered by FirstCycling.com

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws