Tiberi schiet kat van minister San Marino dood met luchtbuks: 4.000 euro boete, geschorst door Trek Wielrennen
Wielrennen

Tiberi schiet kat van minister San Marino dood met luchtbuks: 4.000 euro boete, geschorst door Trek

Tiberi schiet kat van minister San Marino dood met luchtbuks: 4.000 euro boete, geschorst door Trek

Bizar nieuws uit Italië: Antonio Tiberi heeft een boete opgelegd gekregen nadat hij in de zomer van 2022 een kat doodschoot met een luchtbuks. De 21-jarige Italiaan woont in San Marino en werd na lang strafrechtelijk onderzoek veroordeeld.

Even terug naar 21 juni 2022, de dag dat Tiberi vanuit zijn huis een luchtbuks uitprobeerde. De wielrenner, die bij Trek-Segafredo een contract heeft tot het einde van 2024, zou gericht hebben geschoten op een kat, die in het hoofd werd geraakt en op slag dood was.

Tiberi woonde nog maar enkele maanden in San Marino, waar je sinds eind 2020 belastingtechnisch heel goedkoop kan wonen. De kat was, je verzint het niet, huisdier van de minister van Toerisme en Post Federico Pedini Amati. Het was de minister die later op de avond van het incident de politie belde. Het geweer werd logischerwijs in beslag genomen.

De jonge Tiberi kocht de luchtbuks ongeladen een week voordat hij de kat doodschoot. Hij toonde zich schuldbewust toen hij in november van vorig jaar werd verhoord. 'Mijn bedoeling was om het schietvermogen van het wapen te meten en ik mikte op een verkeersbord. Ik geef toe dat ik één schot loste op een kat en tot mijn verbazing raakte het het dier echt. Ik had geen intentie om de kat te doden, ik was er zelfs van overtuigd dat het wapen niet dodelijk was.'

In San Marino staat er een straf van 4.000 euro op het martelen of doden van een dier, 'zonder noodzaak'. Het incident is in de dwergstaat in Italië echter een flinke rel. Veel mensen vinden dat Tiberi er te makkelijk vanaf komt en zouden liever een gevangenisstraf zien. 'De kat stoorde niemand en was al lang bij ons. Mijn dochter Lucia hield van hem. Je kunt geen huisdier doden en wegkomen met een boete van 4.000 euro', zo zegt Pedini Amati. 'Ik waardeer het dat hij zijn daad heeft toegegeven, maar zulke mensen hoeven hier niet te wonen.'

Trek-Segafredo schorst Tiberi twintig dagen

Sinds Tiberi de kat doodschoot, koerste hij het afgelopen half jaar nog regelmatig voor Trek-Segafredo. Hij kwam vijf dagen later in actie op het Italiaans kampioenschap, reed de Ronde van Polen en Vuelta a España en eindigde zijn seizoen vroegtijdig na een opgave in de CRO Race. Dit seizoen begon hij in Australië en werd hij achtste in de Tour Down Under. Afgelopen week in de UAE Tour werd hij zelfs knap zevende. Tiberi staat bij Trek bekend als talentvol klimmer, die in de toekomst als groot ronderenner wordt beschouwd in eigen land.

Trek-Segafredo was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de zaak, zo laat het weten in een officieel persbericht. 'Trek-Segafredo is het volledig eens met de boete en veroordeelt krachtig deze laakbare daad, die duidelijk een schending is van de gedragscode van het team. De ploeg was niet op de hoogte van de overtreding en heeft Antonio met onmiddelijke ingang voor minimaal twintig dagen onbetaald geschorst', zo valt te lezen.

Tiberi stond op de lijst voor de Trofeo Laigueglia, Tirreno-Adriatico en Milaan-Turijn, maar die wedstrijden gaan sowieso aan zijn neus voorbij. 'Indien nodig zal het team in de toekomst verdere actie ondernemen. Naast de boete die al is opgelegd door de rechtbank, zal het team Antonio's opgeschorte loon schenken aan een geschikte dierenbeschermings- en reddingsorganisatie. Trek-Segafredo wil nogmaals zijn grote teleurstelling over Antonio's gedrag herhalen. Het team streeft ernaar om renners te helpen verbeteren, niet alleen als atleten, maar ook als mannen en vrouwen. Het team zal nauw samenwerken met Antonio om ervoor te zorgen dat hij zichzelf onderwijst en verwacht van hem dat hij de nodige stappen onderneemt om zijn spijt te betuigen en een beter mens te worden.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws