Mørkøv dirigeert Cavendish met andermaal magnifieke leadout naar winst in Milaan-Turijn Wielrennen
Wielrennen

Mørkøv dirigeert Cavendish met andermaal magnifieke leadout naar winst in Milaan-Turijn

Mørkøv dirigeert Cavendish met andermaal magnifieke leadout naar winst in Milaan-Turijn

Mark Cavendish heeft de 103e editie van Milaan-Turijn gewonnen. Met de Italiaanse eendagskoers weer in het voorjaar, werd ook teruggegrepen naar de oude opzet met een vlakke finish. Het kwam in de straten van Rivoli dan ook aan op een massasprint. Daarin was Michael Mørkøv niet voor het eerst goud waard voor Cavendish met een perfecte leadout.

Milaan-Turijn verschoof de laatste drie jaar telkens van plek. Lange tijd zat de wedstrijd in oktober en diende het met een klimparcours als voorgerecht voor de Ronde van Lombardije. Na een succesvol uitstapje in 2020 naar een vlakke aankomst, vond organisator RCS Sport het een goed idee om daar in 2022 mee door te gaan. Geen grote hindernissen dus, maar 197 kilometer redelijk vlak, van Magenta naar Rivoli. Er stonden dan ook een boel sprinters aan de start.

Kopgroep van drie op avontuur, sprintersploegen controleren

De sprintersploegen lieten in de openingsfase logischerwijs een kopgroep vertrekken. Na een pittige strijd om een plekje in de vlucht, waren het Daniel Viegas (EOLO-Kometa), Martin Marcellusi (Bardiani) en Juan Diego Alba (Drone Hopper) die het voor elkaar kregen. De voorsprong werd nooit meer dan drie minuten, met Quick Step-Alpha Vinyl (Cavendish) en Team DSM (Dainese) in de controle. Aan dik 43 per uur in de eerste twee uur was het een snelle koers.

Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer wilden andere ploegen wel een handje toesteken. Intermarché-Wanty-Gobert, Alpecin-Fenix, UAE-Team Emirates en Team BikeExchange toonden zich op de voorposten. Zij hengelden de kopgroep van drie zoals verwacht binnen, met nog negentien kilometer voor de wielen. Het was het startschot voor wat actie in de finale. Alberto Bettiol en Ben Healy van EF Education-EasyPost probeerden een duo-aanval, waarbij Healy uiteindelijk solo verder ging.

Healy sputtert nog even tegen

De 21-jarige Ier ging de laatste tien kilometer in met een minimale voorsprong, maar die breidde hij dankzij wat technische passages uit naar zo'n vijftien seconden. Quick Step trok het peloton op een lint, want de rappe man van EF was niet zomaar gegrepen. Pas in de laatste vier kilometer werd Healy teruggehaald, alvorens de sprinttreinen zich mochten voorbereiden op de klassieke sprint in de straten van Rivoli.

TotalEnergies nam na de hereniging brutaal de kop, al liet Quick Step zich nooit wegdrukken. Ook Movistar en BikeExchange hadden de treinen vroeg voorin, op de brede wegen was daar ook alle ruimte voor. Michael Mørkøv was als luxe-leadout uiteraard precies op de afspraak toen het moest en dus werd Cavendish bij het ingaan van de laatste bocht perfect afgezet. De Brit moest uiteindelijk een sprint van zo'n 200 meter rijden, alvorens de handen de lucht in mochten.

Uitslag Milaan-Turijn 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws