Mørkøv was na de slotetappe in de Tour van 2021 enorm boos op Cavendish: 'Hij had me buitenspel gezet' Wielrennen
Wielrennen

Mørkøv was na de slotetappe in de Tour van 2021 enorm boos op Cavendish: 'Hij had me buitenspel gezet'

Mørkøv was na de slotetappe in de Tour van 2021 enorm boos op Cavendish: 'Hij had me buitenspel gezet'

Na een seizoen zonder elkaar zijn Mark Cavendish en vaste sprintloods Michael Mørkøv opnieuw herenigd bij Astana Qazaqstan Team. De Manx Missile mikt in zijn allerlaatste seizoen op die ene oppergaai: een 35e ritzege in de Tour de France, waarmee hij voor eeuwig afscheid neemt van Eddy Merckx.

De intussen 38-jarige Brit kon dat sprookje vorig jaar al waarmaken in La Grande Boucle, maar op het moment dat een nieuwe dagzege eraan zat te komen, valt Cav letterlijk en figuurlijk weg. De intussen 38-jarige Brit zou na de Tour met wielerpensioen gaan, maar niet op deze manier, dacht hij. Cavendish belde de dag na zijn operatie meteen naar zijn Deense lead-out, die hem al die jaren naar een dozijn overwinningen piloteerde. 'De dag na zijn val in de Tour, rinkelde mijn gsm', vertelt Mørkøv aan het Amerikaanse wielerblad Velo. 'Ik keek op mijn telefoon en hij was het en ik wist al wat hij wilde doen.'

Mørkøv wist om welke reden Cavendish belde

Mørkøv aarzelde geen moment en tekende voor een jaar bij de Kazachse ploeg van Alexander Vinokourov. 'Het was een leuk telefoontje. Ik zei tegen hem: 'Ik weet waarom je belt.' Hij zit daar in het ziekenhuis een lijst te maken van alles wat hij nodig heeft. Hij was al supergemotiveerd en dat motiveerde mij ook.' Met nu ook de Griekse coach Vasilis Anastopoulos, die van bij Soudal-Quick Step werd weggelokt, erbij lijkt niets nog de ultieme zaak van Cavendish in de weg te staan.

De intussen ook al 38-jarige Deen gaf ook aan dat Cavendish het record al in 2021 had moeten breken. De Britse ex-wereldkampioen had al vier ritten op zak gestoken, maar liet zich op de Champs-Elysées in de allerlaatste etappe ringeloren door Wout van Aert. Cavendish volgde namelijk het wiel van de toenmalige Belgische kampioen, raakte helemaal ingesloten en kwam nooit echter aan sprinten toe op de hobbelige kasseitjes.

'Ik had het volste vertrouwen in de sprint en op dat moment wist ik zeker dat ik hem nog een overwinning zou bezorgen en dat record zou pakken. Elke andere etappe zat hij in mijn wiel, maar hij week af en volgde Van Aert. Toen hij dat deed, wist ik dat hij me buitenspel had gezet. Hij werd ingesloten en kon nooit sprinten. Ik was echt boos op hem op dat moment. Ik dacht dat hij ging winnen. Voor een sprinter is winnen op de Champs-Elysées de mooiste plek om te winnen. Ik had het moeilijk om te herstellen van die fout, maar ik probeer daar altijd het positieve uit te halen. Misschien zit er een betekenis in, want we zouden hier vandaag waarschijnlijk niet zijn als hij me was gevolgd en die etappe had gewonnen.'

Bekijk hier nog eens de beelden van de laatste rit van de Tour de France 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws