Mørkøv kijkt uit naar 'geweldig seizoen met Cavendish': 'Kan voor hem het verschil maken' Wielrennen
Wielrennen

Mørkøv kijkt uit naar 'geweldig seizoen met Cavendish': 'Kan voor hem het verschil maken'

Mørkøv kijkt uit naar 'geweldig seizoen met Cavendish': 'Kan voor hem het verschil maken'

Na zes seizoenen voor Soudal-Quick Step rijdt de gelouterde sprintaantrekker Michael Mørkøv volgend jaar voor Astana Qazaqstan. Daar zal hij als de laatste man voor Mark Cavendish in de massasprints fungeren, met als doel de Brit naar het record van meeste ritzeges in de Tour de France te leiden. Momenteel deelt Cavendish dat record van 34 ritzeges nog met wielerlegende Eddy Merkcx.

Cavendish kon dit jaar het record verbreken, maar stuitte in de Ronde van Frankrijk op een oppermachtige Jasper Philipsen. Bovendien viel de sprinter in de achtste etappe uit met een sleutelbeenbreuk. Daarmee leek de ambitie van Cavendish verkeken. Het zou immers zijn laatste seizoen zijn. De honger naar het record en de liefde voor de fiets was echter dusdanig bij de Manx Missile dat hij er nog een jaar aan vastknoopte.

Astana Qazaqstan ondersteunt de ambitie van haar sprinter volledig en haalt alles uit de kast om die te realiseren, zoals het aantrekken van Mørkøv, één van de beste lead-outs in het peloton. De ervaren Deense renner kijkt uit naar het nieuwe avontuur. 'Het is een jaar koersen met Mark, die voor de ritzege gaat in de Ronde van Frankrijk. Hij is een renner voor wie ik het verschil kan maken en voor wie ik veel kan betekenen. Daarom ben ik erg gemotiveerd voor volgend jaar', vertelt Mørkøv aan het Deense Feltet.

'Ze (Astana-Qazaqstan, red.) hebben een volledige ploeg rond Mark gebouwd', vervolgt Mørkøv, die stelt dat sprinters bij vele ploegen juist een ondergeschikte rol spelen. 'Voor een sprintaantrekker als ik is het uniek om in een ploeg te rijden waar de sprinter de prioriteit is. Vaak zie je bij veel andere grote ploegen dat de sprinter en de lead-out de tweede of derde keus zijn. Dat betekent dat het voor hen lastig kan zijn om in de grote koersen te starten. Hier is de hiërarchie duidelijk; ik kijk uit naar een geweldig seizoen met Mark.'

Mørkøv looft Vinokourov en hoopt op herhaling van 2021

Mørkøv krijgt bij Astana ook te maken met een veelbesproken ploegbaas: Alexandre Vinokourov. 'Ik heb een heel goede indruk van Vinokourov en ik heb het gevoel dat hij een man is die ongelooflijk betrokken is bij het team. En, op zijn eigen manier, een grote focus heeft op de sportieve kant', strooit hij met superlatieven naar de voormalige Kazachse renner.

Kort na de Tour de France beginnen de Olympische Spelen, ook in Frankrijk. Mørkøv heeft ambities, niet op de weg, maar op de baan. Hij ziet het rijden van de Tour alvast niet als een belemmering voor zijn kansen op de baan. Sterker nog, het rijden van de Tour voorafgaand aan de Spelen bracht hem in 2021 nog het goud in Tokio op de Ploegkoers. 'Het was een groot succes in 2021 en natuurlijk hoop ik dat het weer kan, maar er zijn veel dingen die samen moeten komen. Bovendien is het natuurlijk best een gok. Er kan veel gebeuren tijdens de Tour, maar er is echt geen andere manier dan in het beste te geloven', aldus Mørkøv.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws