Nederlands kampioenschapsvoordeel bij EK op de VAM-berg? 'Iedereen heeft tegenwoordig VeloViewer' Wielrennen
Wielrennen

Nederlands kampioenschapsvoordeel bij EK op de VAM-berg? 'Iedereen heeft tegenwoordig VeloViewer'

Nederlands kampioenschapsvoordeel bij EK op de VAM-berg? 'Iedereen heeft tegenwoordig VeloViewer'

Dit weekeinde staan in en rondom de VAM-berg de Europese kampioenschappen op het programma. De Drentse heuvel deed tussen 2020 en 2022 driemaal dienst als decor van het NK wielrennen, waarin er keer op keer wel weer knotsgekke dingen gebeurden. Kan dat 'thuisvoordeel' ook een positieve factor worden op het EK?

Eerst even terug naar die nationale kampioenschappen die verreden werden op en rondom de voormalige vuilnisbelt in Wijster. Bij de mannen trok Mathieu van der Poel in 2020 met een ferme solo het laken naar zich toe, maar het jaar nadien verdween de huidige wereldkampioen voortijdig uit koers nadat Jumbo-Visma hem collectief de das omdeed. In 2022 wist Pascal Eenkhoorn namens de geelzwarte formatie te winnen, voor Daan Hoole. Die is er - net als de nummer twee van 2021, Sjoerd Bax - ook dit seizoen bij op het EK.

Hoole, woensdag nog knap zevende op het EK tijdrijden, denkt dat die parcourskennis een rol kan gaan spelen. 'Wij hebben de ervaring dat we er hebben gereden, dus dat kan op zich een voordeel zijn. Uiteindelijk gaan we er met een sterk team gewoon alles aan doen om een goed resultaat te halen, met name Olav Kooij is iemand die mee kan doen om de prijzen.' Bax schat het voordeel dan weer niet al te groot in. 'Iedereen heeft tegenwoordig VeloViewer en ze zullen het rondje ook nog wel een paar keer rijden, dus wellicht weet iedereen wel hoe het in mekaar zit.’

Bondscoach Koos Moerenhout denkt dat vooral de weersomstandigheden een rol kunnen gaan spelen. 'Het is natuurlijk een voordeel dat je ongeveer weet wat je kan verwachten', was zijn reactie op onze vraag of hij de parcourskennis nog wil gaan gebruiken in zijn tactische meeting richting zondag. 'Maar goed, wat gaat het weer doen en hoe wordt er gereden door de andere ploegen? Dat zijn allemaal dingen die je op de dag zelf pas ziet.’

Nederlands kampioenschapsvoordeel bij EK op de VAM-berg? 'Iedereen heeft tegenwoordig VeloViewer'

WorldTour-vrouwen kennen VAM-berg al beter

Bij de vrouwen is de Ronde van Drenthe een WorldTour-koers en dat maakt dat meer dames de VAM-berg kennen. '‘Het rondje is zeker een voordeel, maar aan de andere kant: in Drenthe werd het dit jaar last minute omgegooid door de sneeuwval, dus de vrouwen zijn er al vaker overheen geweest', merkt bondscoach Loes Gunnewijk pienter op. In totaal werd de VAM-berg dit jaar in de door Lorena Wiebes gewonnen editie zes keer betwist.

'Toch is het echter wel een voordeel dat we er al een paar keer een kampioenschap hebben gehad', aldus Gunnewijk, die met Riejanne Markus, Shirin van Anrooij en Wiebes de nummers één, twee en drie van het NK van 2022 mee heeft genomen in haar selectie. 'Het ligt echter ook aan de omstandigheden', herhaalt ze de woorden van Moerenhout. Een beetje herfstachtig weer zou ik wel mooi vinden, en de meeste meiden ook, denk ik.'

Ze verklaart zich nader. 'Dan kun je er een harde koers van maken, waarbij we in de breedte heel sterk staan. Lotte Kopecky is de grote favoriete, maar die breken we niet zomaar. Dat heeft ze overal al laten zien. Met de vernieuwde VAM en de mogelijke omstandigheden worden het zware, leuke wedstrijden. Daarin moeten we van start tot finish geconcentreerd blijven', houdt ze haar dames scherp.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws