Daan Hoole

Dit is de pagina over Daan Hoole. De in 1999 geboren renner geldt als één van de aanstormende talenten van Nederland. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Hoole en houdt tevens zijn biografie bij.

Daan Hoole

Hoole vooral uitmuntend tijdrijder

Daan Hoole is afkomstig uit het Zuid-Hollandse Zuidland, een klein dorpje op het eiland Voorne-Putten. Vanaf de junioren-categorie wist Hoole al vaak het podium te betreden, wat hem meermaals een uitnodiging opleverde voor de Nederlandse selectie. Vooral door zijn tweede plek in de junioren-editie van Parijs-Roubaix in 2017 kreeg hij meer naamsbekendheid. Deze koers werd solo gewonnen door Tom Pidcock. In de sprint van de achtervolgende groep was Hoole uiteindelijk de sterkste.

Zijn kwaliteiten als klassiekerrenner kwamen hier voor het eerst boven drijven, wat hem een contract opleverde bij de Nederlandse opleidingsploeg SEG Racing Academy. De boomlange renner wist in de vier jaar dat hij voor dit continentale team uitkwam vooral zijn tijdrit te ontwikkelen. Dit resulteerde in 2019 in de nationale tijdrittitel bij de beloften. Uiteindelijk wist Hoole, die vaak in dienst reed van voormalige teamgenoten als Jordi Meeus, Alberto Dainese en Cees Bol, zelf ook een profcontract af te dwingen

Neo-prof bij Trek-Segafredo

Na twee moeilijke corona-jaren sloot Hoole in 2022 aan bij de Amerikaanse Trek-Segafredo-ploeg, waar hij het jaar voordien al een aantal maanden als stagiair rondreed. Meteen in zijn eerste koersen liet hij zien uit welk hout hij is gesneden, wat hem een plek in de klassieke kern van Trek-Segafredo opleverde. Zijn persoonlijke succes kwam tijdens de Nederlandse kampioenschappen: zowel in de tijdrit als in de wegkoers stond Hoole met bloemen op het podium. Bij de tijdrit kwam hij 33 seconden te kort voor goud, dat ging naar teamgenoot Bauke Mollema. Tom Dumoulin was net iets sneller dan de Zuid-Hollander op plek twee. Een paar dagen later moest Hoole zijn meerdere erkennen in Pascal Eenkhoorn, die de rood-wit-blauwe trui in ontvangst mocht nemen. 

Zijn debuut in een grote ronde liet ook niet lang op zich wachten. In het najaar stond Hoole aan de start van de Vuelta, die startte in Utrecht. Helaas duurde het avontuur niet lang, want Hoole testte al voor de vijfde etappe positief op het coronavirus. Vervolgens reed Hoole nog wel het WK: eerst de Mixed Relay en vervolgens de wegwedstrijd. Door zijn coronabesmetting kwam Hoole niet in zijn beste vorm voor de dag. 

Daan Hoole Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties