Nibali ziet route Il Lombardia weer in Como finishen: 'Een van mijn meest geliefde races' Wielrennen
Wielrennen

Nibali ziet route Il Lombardia weer in Como finishen: 'Een van mijn meest geliefde races'

Nibali ziet route Il Lombardia weer in Como finishen: 'Een van mijn meest geliefde races'

Het parcours van de Ronde van Lombardije is dit jaar flink aangepast. Waar de Koers van de Vallende Bladeren vorig jaar van Como naar Bergamo ging, zal het nu andersom zijn. Met drie vertrouwde maar venijnige heuvels in de laatste dertig kilometer is spektakel gegarandeerd.

Door de aanpassing in het parcours ten opzichte van vorig jaar lijkt de koers weer meer op voorgaande edities. In plaats van de Passo di Ganda als scherprechter zijn de Civiglio en de San Fermo della Battaglia de laatste lastige heuvels, net als in de jaren voor 2021, zo blijkt uit het handboek. De race telt 253 kilometer, wat betekent dat dit de langste editie is sinds 2014, toen Dan Martin zegevierend over de streep kwam. De eerste helft van de koers is op papier het lastigst, met een flink aantal hoogtemeters in de eerste 120kilometer. Zo ligt de Passo di Ganda nu op tweehonderd kilometer van de streep. Deze col is 9,2 kilometer aan 7,3 procent, met steile stroken op het einde die lopen tot 15 procent. Dit is de zwaarste van de eerste vijf cols die bedwongen worden in de eerste helft van de koers.

Na een vrij tam middenstuk zal de Madonna del Ghisallo opdoemen. De beruchte tweetrapsraket is traditiegetrouw in het parcours opgenomen en de top ligt op zestig kilometer van de meet: hier begint de finale. Daarna is het dalen geblazen en bewegen de renners zich naar de San Fermo della Battaglia, een kort maar venijnig muurtje naast aankomstplaats Como. Met 2,7 kilometer aan 7,2 procent is het geen heel vervelende helling maar toch een lastig pukkeltje, zeker na een zware koers. De renners komen vervolgens voor het eerst over de aankomststreep in Como, waarna ze zich zullen begeven richting de Civiglio. Dit is de scherprechter van de koers, met 4,2 kilometer aan 9,7 procent. De maximumpercentages blijven stokken op 14 procent. Als deze beklimming is overwonnen moet de San Fermo della Battaglia nog een keer bedwongen worden, voordat men afdaalt richting de finish.

Afzwaaiende Nibali rijdt laatste 'Il Lombardia'

Vincenzo Nibali zal in Lombardije zijn laatste koers rijden. De Italiaan won Il Lombardia twee keer en kijkt er dan ook naar uit om zijn carri``ere hier af te sluiten. 'Het zal emotioneel voor mij zijn en het is een enorme eer om af te sluiten in Il Lombardia, een van mijn meest geliefde races tijdens mijn carrière,' aldus Nibali bij de presentatie van de route. In 2015 en 2017 legde Nibali de basis voor zijn zege in de afdaling van de Civiglio. Zal de Haai van Messina nog iets speciaals in petto hebben voor zijn laatste koers? Hij zal in ieder geval stevige tegenstand hebben: De winnaar van vorig jaar Tadej Pogacar staat aan de start, evenals Jonas Vinegaard, de oud-winnaars thibaut Pinot, Bauke Mollema enJakob Fuglsang, evenals de eveneens afzwaaiende Alejandro Valverde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws