Niemand legt Van Dijk een strobreed in de weg bij Chrono des Nations, Nederlandse verpulvert concurrentie Wielrennen
Wielrennen

Niemand legt Van Dijk een strobreed in de weg bij Chrono des Nations, Nederlandse verpulvert concurrentie

Niemand legt Van Dijk een strobreed in de weg bij Chrono des Nations, Nederlandse verpulvert concurrentie

Geheel in lijn met alle verwachtingen heeft Ellen van Dijk de Chrono des Nations voor vrouwen gewonnen. Op het 27 kilometer lange parcours in en rondom het Franse Les Herbiers maakte ze haar favorietenrol meer dan waar. Valeriya Kononenko (tweede) en Amber Neben (derde) mochten naast haar het podium betreden.

Van Dijk showde voor het eerst sinds haar magistrale wereldtitel op de tijdrit in Australië haar regenboogtricot. Als topfavoriet ging zij dan ook van start in Les Herbiers bij des Chrono des Nations, een eendaagse tijdrit (sinds 1982 voor mannen en sinds 1987 voor vrouwen) die altijd in de maand oktober wordt verreden. De laatste Nederlandse winnares was Astrid Schop, die in 1990 de tijdrit in het departement Vendée aan haar palmares toe wist te voegen.

Van Dijk snelt naar overwinning, Kiesenhofer zakt door het ijs

Van de tien beste rensters op het WK in Wollongong eind september, stond naast Van Dijk alleen Anna Kiesenhofer (tiende) aan het vertrek. De uitslag op het WK bleek een goede indicatie voor de uitslag in de Chrono des Nations. Bij het eerste tussenpunt stond er al geen maat op Van Dijk. Ze was 13 seconden sneller dan Kiesenhofer en 18 seconden sneller dan de Oostenrijkse Christina Schweinberger.

Bij het eindpunt liet Van Dijk al helemaal niks meer over van haar concurrentie. Ze was meer dan een hele minuut (1.06) sneller dan de nummer twee in de daguitslag, de Oekraïnse Valeriya Kononenko. De 47-jarige (!) Amber Neben uit de Verenigde Staten finishte als derde, op 1 minuut en 18 seconden achter Van Dijk. Schaduwfavoriete Kiesenhofer wist geen potten te breken en stelde uiteindelijk flink teleur. Zij moest bijna drie minuten toegeven op Van Dijk en eindigde pas als dertiende.

Uitslag Chrono des Nations vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws