Ellen van Dijk prolongeert wereldtitel met geweldige tijdrit, Guazzini pakt trui bij de beloften Wielrennen
Wielrennen

Ellen van Dijk prolongeert wereldtitel met geweldige tijdrit, Guazzini pakt trui bij de beloften

Ellen van Dijk prolongeert wereldtitel met geweldige tijdrit, Guazzini pakt trui bij de beloften

Ellen van Dijk is opnieuw Wereldkampioen gewonnen bij het tijdrijden bij de vrouwen. In de nacht van zaterdag op zondag vloog ze als snelste over een lastig parcours van 34,2 kilometer in Wollongong en klopte ze Grace Brown en Marlen Reusser, die tweede en derde werden. Annemiek van Vleuten had verrassend genoeg haar dag niet en eindigde niet eens op het podium. De jonge Italiaanse Vittoria Guazzini was de beste belofte en pakte zodoende de regenboogtrui in haar categorie.

Wie de volledige tijdrit bij de vrouwen wilde zien, moest om 01.30 uur nog op zijn óf de wekker heel vroeg zetten. Er werd gestart in drie series, omdat het parcours van 17,1 kilometer twee keer moest worden afgelegd. In de eerste serie zaten alvast twee interessante namen. Shirin van Anrooij hielden we in de gaten, omdat ze met haar tijd mee zou dingen voor het WK bij de beloften vrouwen en Grace Brown was in eigen land favoriete voor een goede prestatie.

Van Anrooij rijdt goede tijdrit, Brown vliegt

Op een parcours met nog vrij veel hoogtemeters was Van Anrooij in de openingsfase bij het eerste tussenpunt niet opgewassen tegen de 22-jarige Duitse Ricarda Bauernfeind. De tijdsmeting lag op de top van het klimmetje van de Dumfries Ave (700 meter aan 6,7 procent) en Bauernfeind was er twee tellen sneller dan haar Nederlandse belofte-concurrente. Na de eerste volle ronde lagen de verhoudingen echter al anders. Van Anrooij was op de eerste keer finishlijn al een kwart minuut sneller.

Na dik 34 kilometer beuken was het eindverdicht aan tijd van 47 minuten en negen seconden voor Van Anrooij, die daarmee voorlopig de snelste tijd noteerde en 29 seconden sneller was dan Bauernfeind. De beloftenstrijd bleek al snel een wedstrijd in de wedstrijd, want in de eerste serie was het Brown die voor eigen publiek indruk maakte als het ging om goud bij de elite. De Australische was bij het eerste tussenpunt al 45 seconden sneller dan Van Anrooij en bij de finish noteerde ze met 44.41 minuten een absolute toptijd. Van Dijk en consorten wisten wat ze moesten rijden...

Van Vleuten valt tegen, Van Dijk levert

In de tweede serie starters waren alle ogen gericht op Van Vleuten. De Nederlandse won dit seizoen alle drie de 'grote' rondes en kwam met ambities naar de tijdrit. Het zat er echter geen moment in voor de voormalig wereldkampioene en regerend Olympisch kampioen tijdrijden. Bij het eerste tussenpunt gaf ze al 26 (!) seconden toe op Brown en was ze tevens trager dan niet-specialisten Kristen Faulkner en Lotte Kopecky. Na één volle ronde was de schade richting Brown al een dikke minuut. Aan de finish noteerde Van Vleuten 46.11 minuten, een offday voor de normaliter altijd zo constante renster...

Voor Nederland moest het van Van Dijk gaan komen, want Brown zat nog steeds stevig in de hotseat. Samen met Reusser startte Van Dijk in de derde en laatste serie. Reusser was bij het eerste tussenpunt een seconde sneller, Van Dijk snoepte zelfs tien seconden van de snelste tussentijd. Terwijl Reusser na één volle ronde gelijke tred hield met de tijd van Brown, dook Van Dijk er 28 seconden onder.

Terwijl de Italiaanse Guazzini aan de meet een halve minuut onder de tijd van Van Anrooij dook en daarmee opging voor de beloftentitel, was het de grote vraag bij de elite of Van Dijk nog ging instorten. Nee, luidde het antwoord. De regerend kampioene gaf in de tweede ronde wel tijd toe op Brown, maar hield aan de streep dertien seconden over. Reusser kon het niet bolwerken en moest zich tevreden stellen met brons. Van Vleuten werd slechts zevende.

Uitslag WK tijdrijden vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news