Frankrijk wint Madison voor mannen, Nederland verspeelt in de finale het podium Baanwielrennen
Baanwielrennen

Frankrijk wint Madison voor mannen, Nederland verspeelt in de finale het podium

Frankrijk wint Madison voor mannen, Nederland verspeelt in de finale het podium

Frankrijk heeft de Madison (koppelkoers) voor mannen op het WK baanwielrennen in Frankrijk op grootse wijze gewonnen. Voor eigen publiek gaven zij een 'masterclass Madison'. Groot-Brittannië werd tweede, België derde. Nederland moest na een sterke koers uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plek.

De Madison voor vrouwen werd op zaterdag na een heuse thriller gewonnen door België. Zondagmiddag was het de beurt aan de mannen. Veel heren die zaterdag aan het Omnium hadden deelgenomen, stonden zondagmiddag ook voor de Madison aan het vertrek. Zo zagen we onder meer winnaar Ethan Hayter (Groot-Brittannië) en runner-up Benjamin Thomas (Frankrijk) aan het vertrek. Voor Nederland stonden Jan-Willem van Schip en Puntenkoers-winnaar Yoeri Havik op de deelnemerslijst.

Nederland tijdelijk aan de leiding, Frankrijk blijkt onverslaanbaar

In de eerste helft van de Madison pakte het Franse duo, bestaande uit Thomas en Donavan Grondin, de meeste punten. Het Japanse koppel, gevormd door Shunsuke Imamura en Kazushige Kuboki, zat echter niet ver achter de Franse hardrijders. Naarmate het einde van de wedstrijd in zicht kwam, veranderde de tussenstand. Zo pakten Nederland en Australië de twintig extra punten (die een land krijgt wanneer ze een hele ronde vooruit rijden en dus het 'peloton' dubbelen) gretig mee. Nederland pakte hierdoor zelfs de leiding.

Met nog een aantal sprints te gaan, was het hele veld versplinterd en reden er vrijwel overal renners door elkaar. 'Door de bomen het bos niet meer zien' kreeg tijdelijk even een nieuwe dimensie. Het Nederlandse team zag de hoop op een eventuele gouden plak in rook opgaan. Het Franse duo bleek toch onverslaanbaar voor eigen publiek. Grondin en met name Thomas reden een ijzersterke wedstrijd. Niemand was opgewassen tegen de Franse dominantie in de Madison. Met een riante voorsprong wonnen zij dit onderdeel. Zij konden hun overwinning al ruim van te voren vieren. Na zijn tweede plaats bij het Omnium mocht Thomas nu dus wel op de hoogste podiumtrede staan.

Nederland ziet eventuele medaille in rook opgaan 

In de strijd om de zilveren en bronzen medaille was het nog wel erg spannend. Italië, België en Nederland leken met zijn drieën deze twee medailles te moeten gaan verdelen. Tot daar Groot-Brittannië onder leiding van Hayter opeens ook de twintig extra punten mee wist te snoepen. Vier (!) ploegen stonden daardoor met nog één sprint te gaan op 37 punten (terwijl Frankrijk er al 65 had).

Het vat van het Nederlandse koppel was ver leeg. Zij wisten geen rol meer te spelen in de finale. Het in het begin onzichtbare Britse duo, bestaande uit Hayter en Oliver Wood, stevende in extremis nog naar de zilveren plak. België (Fabio Van Den Bossche en Lindsay De Vilder) legde beslag op het brons.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws