Niet O'Connor, maar Baudin maakt indruk namens Decathlon AG2R: 'Heb veel progressie gemaakt' Wielrennen
Wielrennen

Niet O'Connor, maar Baudin maakt indruk namens Decathlon AG2R: 'Heb veel progressie gemaakt'

Niet O'Connor, maar Baudin maakt indruk namens Decathlon AG2R: 'Heb veel progressie gemaakt'

Decathlon AG2R had met de gebroeders Paret-Peintre en Ben O'Connor drie mannen die in aanloop naar de Giro d'Italia hun hoogvorm toonden, maar in de eerste rit van de Italiaanse ronde was het opvallend genoeg een andere coureur die koers maakte namens de Franse formatie: Alex Baudin werd vierde en pakte zo de witte trui.

Baudin komt natuurlijk niet helemaal uit het niets: in zijn laatste voorbereidingskoers, de Ronde van het Baskenland, werd hij al knap tiende. 'Ik heb veel progressie gemaakt', stelt hij in een communiqué van zijn ploeg. 'De Giro stond al sinds het begin van het seizoen op mijn programma, dus ik ben hier goed voorbereid en met veel vertrouwen aangekomen.'

'Het was een zware finale, waarbij de koplopers aan een indrukwekkende snelheid van me wegreden', aldus de Fransman. 'Op dat moment kon ik niet mee, maar ik gaf alles om nog terug te komen. Het scheelde uiteindelijk niet veel, maar ik mag tevreden zijn met mijn vierde plek en de witte trui als beste jongere. Dat is een grote eer voor mij.'

O'Connor finishte als kopman in de achtervolgende groep, terwijl de gebroeders Paret-Peintre al tijd verloren. Aurélien kwam tien seconden na de favorieten over de meet, Valentin eindigde zelfs op meer dan acht minuten. De aanpak zal echter hetzelfde blijven, aldus Baudin. 'Ik probeer de witte trui nog even te houden, maar het klassement met Ben is nog altijd topprioriteit.'

Calmejane pakt eerste bergtrui en gelooft daardoor meer in trilogie

Een andere Fransman, Lilian Calmejane van Intermarché-Wanty, pakte de eerste bergtrui in de Giro. 'Mijn doel in de ontsnapping was om zo diep mogelijk in de finale te geraken. De verstandhouding met Amanuel Ghebreighzabhier was goed, want hij had dezelfde intenties. Toen we op veertig kilometer van het einde nog bijna vier minuten voorsprong hadden, geloofde ik in de mogelijkheid om lang te overleven en in de slotfase bij de betere renners uit het peloton aan te sluiten', blikte hij terug op de rit.

'Op de beklimming van de Colle della Maddalena heb ik alles gegeven, want ik wist dat de eerste op de top de bergtrui zou veroveren. Vanwege mijn kleine voorsprong op de top heb ik nooit aan de ritzege gedacht. Moest er een goede verstandhouding geweest zijn in de groep die me in de laatste 10 kilometer inhaalde, dan had een achtste plaats wellicht het hoogst haalbare geweest', geeft hij aan.

'Mijn prestatie bevestigt het goede gevoel dat ik de laatste weken en dagen op training heb. Deze bergtrui is een fantastische start en is erg hoopgevend voor de rest van de Giro. Ik wil nog heel wat mooie dingen laten zien en wie weet, mijn droom waarmaken om een ritzege te behalen en de trilogie te vervolledigen', aldus Calmejane, die al een rit won in de Tour en Vuelta.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws