En of ze veerkracht hebben: Visma | Lease a Bike-talenten maken van nood een deugd in tumultueuze Franse koers Wielrennen
Wielrennen

En of ze veerkracht hebben: Visma | Lease a Bike-talenten maken van nood een deugd in tumultueuze Franse koers

En of ze veerkracht hebben: Visma | Lease a Bike-talenten maken van nood een deugd in tumultueuze Franse koers

In de schaduw van de Giro d'Italia zijn de talenten van morgen momenteel actief in de Ronde van de Isard in Frankrijk. Daar begint men zondag aan de slotrit, maar in de eerste vier dagen gebeurde al een hele hoop. Een overzicht, met prominente rol voor Nederlandse talenten van Visma | Lease a Bike.

Op dag twee trok voormalig dsm-talent Max van der Meulen (tegenwoordig koersend voor de opleidingsploeg voor Bahrain Victorious) de ritzege naar zich toe, in een onderonsje met Visma | Lease a Bike-toptalent Jorgen Nordhagen. De kleine Noor (met grote toekomst) trok wel de leiderstrui naar zich toe, welke op dag drie verdedigd moest worden door de talenten van de Nederlandse ploeg.

In die rit voltrok zich echter een drama: een onoplettende motorrijder reed het Australische toptalent Jackson Medway voor de ogen van het peloton van zijn fiets, die daarbij een ogenschijnlijk zware blessure aan zijn been opliep. Het peloton hield vervolgens halt zodat alle hulpdiensten zo snel mogelijk ingeschakeld mocht worden: een mooi teken van solidariteit. Sam Maisonobe won de etappe uiteindelijk, voor Visma-talent Darren van Bekkum.

Lees verder onder de foto.

Namens die ploeg stonden Nordhagen als leider en Tijmen Graat als nummer twee er ook nog goed voor richting de bergrit naar Plateau de Beille op zaterdag, maar 's nachts hing de vlag er plotsklaps heel anders bij voor de twee. Beide heren werden ziek: Nordhagen stapte niet meer op, waarna Graat halfweg koers eveneens de strijd moest staken.

Zo moest ploegleider Sierk-Jan de Haan de plannen ineens omgooien, met Van Bekkum en Menno Huising als voornaamste mannen voor een mooie eindnotering. Van Bekkum nam dit ter harte aan en reed na een solo van tien kilometer naar een prachtige overwinning, zijn eerste bij de beloften. Als kers op de taart mocht hij ook de leiderstrui aantrekken.

Van Bekkum (Visma | Lease a Bike) dolgelukkig met eerste zege bij beloften

Ik heb mezelf wel een beetje verbaasd. Ik wacht al vier jaar op deze overwinning en dat het nu eindelijk is gelukt, is super', vertelde de 22-jarige knaap uit Amersfoort via de kanalen van zijn ploeg. 'Ik ga altijd best goed op tempowisselingen op een klim. Ik weet dat veel klimmers liever een strak tempo rijden, dus ik probeerde hen uit hun ritme te halen.'

'Op een gegeven moment zag ik dat iedereen redelijk moe was en besloot ik te versnellen', duidde Van Bekkum. 'In eerste instantie kwamen er twee jongens mee en daarna ben ik zittend aan de binnenkant van een haarspeldbocht aangegaan. Vanaf toen was het zaak om in het ritme komen en zo hard mogelijk naar de streep te rijden.'

'Het was heel vaak net niet. Dit jaar leek ik het klassement in de Istrian Spring Trophy te gaan winnen, maar kreeg ik een tijdstraf waardoor ik net als tweede eindigde. Gisteren (vrijdag, red.) was het ook net niet en eindigde ik weer als tweede. Toen ik vandaag (zaterdag, red.) de finish zag liggen, dacht ik: ik ga gewoon echt winnen! Dat was een geweldig moment', jubelde de Nederlander, die de leiderstrui nog wel moet verdedigen.

'We moeten hetzelfde doen als de afgelopen dagen en dan zullen we zien wat de uitkomst wordt. We werken supergoed samen en rijden constant in de aanval. Als we alles geven en slimme keuzes maken, is de kans groot dat we de trui mee naar huis kunnen nemen', is Van Bekkum van mening.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws