Tim van Dijke rondt solo succesvol af op NK Beloften, tweelingbroer Mick tweede Wielrennen
Wielrennen

Tim van Dijke rondt solo succesvol af op NK Beloften, tweelingbroer Mick tweede

Tim van Dijke rondt solo succesvol af op NK Beloften, tweelingbroer Mick tweede

Tim van Dijke heeft een solo van meer dan twee ronden succesvol afgerond op het NK wielrennen voor beloften. De jonge renner van de Jumbo-Visma Academy was te sterk voor zijn zes medevluchters, waarin zijn ploeg met drie renners vertegenwoordigd was.

De wedstrijd ging over zeventien ronden van ruim zeven kilometer. Verschillende grote namen maakten de koers vanaf het vertrek gelijk hard, zij hadden geen zin om te wachten. Wereldkampioen veldrijden Pim Ronhaar (Baloise - Trek Lions), dunde na twee omlopen het peloton al flink uit. De koers brak pas echt los toen de jonge honden van de Jumbo-Visma Academy de knuppel in het hoenderhok gooiden. Na veertig kilometer koers, en met nog tachtig kilometer voor de wielen, had een sterke kopgroep van zeven een voorsprong van vijftig seconden op het peloton. Jumbo-Visma Academy zat mee met vier man.

De namen in deze kopgroep waren: Tim van Dijke, Mick van Dijke, Lars Boven en Hidde van Veenendaal (allen Team Jumbo-Visma Academy), Casper van Uden (Development Team DSM), Timo de Jong (VolkerWessels Cyclingteam) en Joren Bloem (Sensa - Kanjers voor Kanjers). Een knappe prestatie van Bloem, van de zeven koplopers was hij de enige clubrenner.

Peloton laat touwtjes ietwat vieren, maar blijft in contentie

De voorsprong van de zeven koplopers werd groter naarmate de wedstrijd vorderde. Met nog zestig kilometer te rijden was het gat 2.36 minuten. Tim en Mick van Dijke reden woensdag al fenomenaal op het NK tijdrijden. Daar werden ze eerste en tweede. Mick won daar, ondanks een valpartij in de laatste bocht waarna hij rennend over de finish kwam, voor zijn tweelingbroer Tim. In het peloton gaf een van de topfavorieten voorafgaand aan het NK, Bodi del Grosso, op met rugklachten.

Het peloton wist toen even een status quo te behouden en verloor in de volgende vijftien kilometer geen tijd. Daarna begonnen de mannen in de achtervolging flink snelheid te maken, waardoor de kopgroep tijd begon te verliezen. Met nog 25 kilometer te gaan, was de voorsprong 2.00 minuten. Veel renners maakten nog kans op de zege, lang mochten ze echter niet meer wachten. De finale brak zo goed als aan.

Finale begint met spervuur aan demarrages

Vanuit het peloton kreeg een tweetal het op hun heupen. Owen Geleijn (Team Jumbo-Visma Academy) en Daan Hoeks (WPGA) probeerden samen de oversteek te maken naar de zeven koplopers. Als ze erbij zouden komen zou de Jumbo-Visma Academy vijf renners bij de eerste negen hebben. Deze ontwikkeling deed hun mannen voorin echter niet wachten, Boven probeerde zelfs weg te springen uit de kopgroep. Hij kreeg echter geen gat.

Zijn ploeggenoten probeerden het vervolgens een voor een, wat een bizarre situatie opleverde met nog veertien kilometer (twee rondes) te gaan. Tim van Dijke had een voorsprong van negen seconden op Van Veenendaal en een voorsprong van zeventien seconden op Mick van Dijke, die een minuscule voorsprong had op de overgebleven renners van de kopgroep. Mick wilde zich nog niet gewonnen geven en ging solo achter zijn ploeggenoten aan, hij passeerde Van Veenendaal met bravoure.

Kopgroep strijdt voor overwinning, Tim van Dijke rond mooie solo af

De achtervolgers bleven heel goed samenwerken, waardoor Mick van Dijke en Van Veenendaal weer teruggepakt werden door de rest, waar Boven niet meer tussen reed nadat hij moest lossen. Tim van Dijke reed nog altijd solo op kop met nog één ronde te rijden. Met nog zeven kilometer voor de boeg, was zijn voorsprong slechts vijftien seconden. Het peloton had een te grote achterstand en deed niet meer mee voor winst. Stijn Daemen (Abloc CT) ging zijn titel niet prolongeren.

In de slotronde breidde de Zeeuw zijn voorsprong uit naar twintig seconden. Achterin reed het tweetal van Jumbo-Visma niet mee, de overige koplopers droomden van het podium. Tim van Dijke was daardoor voorgoed vertrokken. Hij won het NK! Zijn tweelingbroer Mick kwam nog dichtbij in de laatste kilometer, maar hij nam genoegen met de tweede plaats. Van Uden pakte het brons.

Uitslag NK Beloften 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws