Noors Jumbo-Visma-talent Per Strand Hagenes triomfeert in Albert Achterhes Profronde van Drenthe Wielrennen
Wielrennen

Noors Jumbo-Visma-talent Per Strand Hagenes triomfeert in Albert Achterhes Profronde van Drenthe

Noors Jumbo-Visma-talent Per Strand Hagenes triomfeert in Albert Achterhes Profronde van Drenthe

Per Strand Hagens heeft de Albert Achterhes Profronde van Drenthe gewonnen. De 19-jarige Noor van Jumbo-Visma wist met een aanval op twee kilometer van de meet zijn drie vluchtgenoten te verschalken. Tobias Lund Andresen (Team DSM) sprintte in de achtergrond naar de tweede plaats, Adam de Vos (Human Powered Health) werd derde. Lotto-Dstny-pion Florian Vermeersch viel net buiten het podium.

Er was niet veel over van het oorspronkelijke parcours dat was uitgetekend voor de Drentse voorjaarsklassieker. Het aantal af te leggen kilometers werd flink verminderd en ook de kasseienstroken werden geschrapt. Per slot van rekening werd ook het aantal beklimmingen flink teruggebracht, waarmee een relatief makkelijke wedstrijd van 143 kilometer ontstond.

Een drietal renners koos al vroeg in de wedstrijd het hazenpad: Ceriel Desal (Bingoal WB), Roy Hoogendoorn (Metec-Solarwatt), Timo de Jong (VolkerWessels) en De Vos. De 23-jarige De Jong kon het hoge tempo van zijn drie vluchtkompanen echter al snel niet meer bijbenen, wat resulteerde in een kopgroep van drie. De voorsprong van het drietal kwam geen enkel moment boven de drie minuten uit. Hun aanvalspoging leek daardoor uit te monden in een gevecht tegen de bierkaai. Op iets meer dan twintig kilometer van de meet was de inrekening een feit. Onder bizar slechte weersomstandigheden dook het peloton, dat inmiddels ook al flink was uitgedund, de ultieme slotfase in.

Hagenes soleert op slimme wijze naar eerste profzege

Het regende letterlijk en figuurlijk aanvallen. De meeste pogingen werden echter al weer vlug in de kiem gesmoord. Na talloze mislukte krachtsinspanningen waren het Vermeersch, Hagenes, Andresen en de onvermoeibare De Vos die wél slaagden in hun opzet. Het ontsnapte viertal reed een mooie voorsprong bijeen, maar het verschil liep nooit op tot boven de twintig seconden. Dankzij goede samenwerking voorin leek de strijd in het voordeel van de koplopers beslecht te gaan worden. En zo geschiedde: het viertal wist het aanstormende peloton achter zich te houden.

Niets leek een sprint-à-quatre meer in de weg te staan. Het was Hagenes die toch geen zin had in een groepssprintje. Hij besloot op twee kilometer van de meet weg te rijden bij zijn drie concurrenten, die teveel naar elkaar aan het kijken waren en als gevolg daarvan Hagenes naar zijn eerste profoverwinning zagen soleren. In de sprint om plaats twee toonde de uit Denemarken afkomstige Andresen zich de snelste. De Vos wist Vermeersch knap achter zich te houden in de sprint en mocht met de Scandinaviërs mee op het podium.

Uitslag Ronde van Drenthe 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws