Voorbeschouwing Ronde van Drenthe 2023 | Door sneeuw geen kasseistroken en maar twee keer VAM-berg Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe 2023 | Door sneeuw geen kasseistroken en maar twee keer VAM-berg

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe 2023 | Door sneeuw geen kasseistroken en maar twee keer VAM-berg

Op de dag dat Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico ten einde komen, wordt er ook in Nederland gekoerst. De Ronde van Drenthe staat namelijk op het programma, één van de mooiste eendagskoersen die we hebben in ons kikkerlandje. In de Leiderstrui vertelt je over het wie, wat en waar.

De Ronde van Drenthe gaat de laatste jaren door het leven als 1.1 koers, waarbij de laatste twee edities gewonnen werden door Belgen. Na Rune Herregodts in 2021 won Dries Van Gestel de editie van 2022. Pim Ligthart was in 2019 de laatste winnaar uit Nederland.

Praktische informatie Ronde van Drenthe 2023

  • Zondag 12 maart
  • Emmen - Hoogeveen (191,9 km -> 130 km)
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Ronde van Drenthe 2023

2022 Dries Van Gestel

2021 Rune Herregodts
2020 Niet verreden
2019 Pim Ligthart
2018 Frantisek Sisr
2017 Jan-Willem van Schip
2016 Jesper Asselman
2015 Edward Theuns
2014 Kenny Dehaes
2013 Alexander Wetterhall

Parcours, weer en tijden Ronde van Drenthe 2023

De Ronde van Drenthe wordt doorgaans grofweg beslist in twee delen: vrij snel na de start trekt het peloton naar de regio Borger, waar enkele kasseistroken in het parcours aanwezig zijn die het peloton mogelijk kunnen reduceren. En dan is er nog de VAM-berg, de inmiddels bekende scherprechter in de noordelijke Nederlandse provincie.

Door de sneeuwval in Drenthe van de afgelopen dagen heeft de organisatie flink moeten snijden in de route. De kasseistroken in Borger zijn sowieso niet begaanbaar en worden omzeild. De VAM-berg wordt in plaats van vier keer nu twee keer bedwongen. De finalelust wordt één keer afgewerkt, in plaats van twee keer.

In het originele profiel hieronder is te zien dat de laatste keer VAM-berg oorspronkelijk op zeventig kilometer van de streep werd gedaan. Dat zal nu korter op de meet zijn, wat het koersverloop misschien zal veranderen.

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe 2023 | Door sneeuw geen kasseistroken en maar twee keer VAM-berg

Kasseistroken

Beklimmingen (twee keer)

VAM-berg (700 meter a 4,2%)

Weer

Het is koud deze dagen in Nederland en voor zondag zit er ook al flink wat verbetering in het vat. Het zal flink boven nul zijn, ware het niet dat de sneeuw van de afgelopen dagen nog niet volledig is gesmolten.

Tijden

Start: 12.30 uur
Finish: Rond 16.30 uur

Favorieten Ronde van Drenthe 2023

Waar we bij de vrouweneditie op zaterdag met onder meer Lorena Wiebes de wereldtop aan de start hebben, liggen de kaarten er voor de mannenrace op zondag beduidend anders bij. Niet dat dat de koers minder interessant maakt, integendeel zelfs!

Normaliter gaat het wel aan de rappe mannen zijn in de Ronde van Drenthe, waar meerdere WorldTour-teams op af komen. Sam Welsford van Team DSM lijkt dan de meest voorname kandidaat. De Australiër toonde zich dit seizoen al op het hoogste niveau in de Vuelta a San Juan en UAE Tour en staat zodoende als één van de te kloppen mannen aan de start in Emmen.

Bij Intermarché-Circus-Wanty vinden we de tweede topfavoriet: Gerben Thijssen. De geblokte Belg won vorige week nog - op discutabele wijze, dat wel - de GP Monseré en zette zichzelf daarmee in de kijker. Intermarché-Circus-Wanty heeft de selectie dan ook om hem heen gebouwd.

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe 2023 | Door sneeuw geen kasseistroken en maar twee keer VAM-berg

De andere WorldTour-ploegen schuiven meerdere pionnen naar voren. Zo komt thuisfavoriet Jumbo-Visma met Tim van Dijke, Tosh Van Der Sande, Timo Roosen en Per Strand Hagenes (volgens de voorlopige startlijst), terwijl Arkéa Samsic (Hugo Hofstetter, Mathis Le Berre en Luca Mozzato) en Alpecin-Deceuninck (Axel Laurence, Jensen Plotwright en Dries De Bondt) ook meerdere voorname figuren meebrengen.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de nodige (pro)continentale teams. Wat te denken van Lotto-Dstny, dat Victor Campenaerts en Samyn-winnaar Milan Menten meeneemt. TotalEnergies is er met titelverdediger Dries Van Gestel en de snelle Jason Tesson, terwijl pakweg Coen Vermelftfoort (VolkerWessels), Andrea Peron (Novo Nordisk) en Tomas Kopecky (Tour de Tietema-Unibet) ook niet uitgevlakt mogen worden.

Favorieten Ronde van Drenthe 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Sam Welsword (Team DSM) en Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty)

Schaduwfavorieten: Axel Laurance, Jensen Plotwright (Alpecin-Deceuninck), Hugo Hofstetter, Luca Mozzato (Arkéa Samsic) en Milan Menten (Lotto-Dstny)
Longshots: Jason Tesson, Dries Van Gestel (TotalEnergies), Tim van Dijke (Jumbo-Visma), Madis Mikhels (Intermarché-Circus-Wanty), Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) en Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck)

TV Ronde van Drenthe 2023

Uiteraard is RTV Drenthe bij de koers in eigen provincie aanwezig! Vanaf 14.00 uur kun je de mannenwedstrijd aanschouwen bij de regionale zender, al biedt ook Eurosport vanaf dat tijdstip uitkomst.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Jacks ontvang je een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news