Ongeval Rebellin rijt oude wond open bij broer Scarponi: 'Dood Davide is niet het lot, maar moord' Wielrennen
Wielrennen

Ongeval Rebellin rijt oude wond open bij broer Scarponi: 'Dood Davide is niet het lot, maar moord'

Ongeval Rebellin rijt oude wond open bij broer Scarponi: 'Dood Davide is niet het lot, maar moord'

Het dodelijk ongeval van Davide Rebellin zorgt voor een schok in wielerliefhebbend Italië. In eerste instantie natuurlijk bij de familie en geliefden van de 51-jarige Rebellin, maar in de tweede plaats laait ook de discussie rondom verkeersveiligheid voor fietsers in het land weer op. Marco Scarponi, broer van de eveneens verongelukte Michele, spreekt erover in een open brief.

'De dood van Davide is een verwoestende zaak voor ons, het heropent een wond in mijn familie', schrijft Marco, die na de door van Michele een stichting heeft opgericht om de verkeersveiligheid in Italië te verbeteren. 'We herbeleven deze momenten en je beseft dat er weinig is gedaan in deze vijf lange jaren na het overlijden van Michele. Ik denk aan mijn kinderen en die van mijn broer en heb het gevoel dat we niet in staat zullen zijn om hen een veilige plaats te geven op de weg.'

Marco Scarponi: 'In ons land is de auto de baas op de weg'

'Op Italiaanse wegen ben je een doelwit, een verstoring', stelt Marco, die zijn broer verloor na een aanrijding met een bestelbus in 2017. 'We hebben geen instellingen die in staat zijn om na te denken voor mobiliteit voor iedereen, om de mens centraal te stellen. Fietspaden worden aangelegd, maar ze zijn niet effectief of überhaupt niet te vinden. In het buitenland zijn er voorbeelden van steden waarin je dertig mag rijden, dat kan ook in Italië ingevoerd worden. De ruimte moet democratischer gemaakt worden, maar in plaats daarvan is de auto in ons land de baas en kan een persoon op de fiets van huis vertrekken met het risico dat hij nooit meer terugkeert.'

'Het is een symptoom van een onbeschaafd land', aldus broer van Michele, die zich dag en nacht voor de Fondazione Michele Scarponi inzet. 'De dood van Davide is niet het lot, maar moord. Alsof iedereen met een wapen rondloopt, maar er geen controles zijn. Op veel vlakken worden we getroffen door xenofobie', doelt Marco op de afkeer van alles wat vreemd is. 'In andere landen is het gewoon veiliger op de weg, daar respecteren ze het leven. Democratie op de weg moet een grondrecht zijn', sluit hij af in een door de La Gazetta dello Sport gepubliceerd artikel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws