Onnavolgbare Pogacar laat in Jaén Paraiso Interior zien in orde te zijn Wielrennen
Wielrennen

Onnavolgbare Pogacar laat in Jaén Paraiso Interior zien in orde te zijn

Onnavolgbare Pogacar laat in Jaén Paraiso Interior zien in orde te zijn

Tadej Pogacar heeft met groot vertoon van macht de Jaén Paraiso Interior 2023 gewonnen. De 24-jarige Sloveen van UAE-Team Emirates viel tijdens de nieuwe grindklassieker op 45 kilometer van de streep aan en reed iedereen op een hoopje. Ben Turner en ploegmaat Tim Wellens wisten op gepaste afstand het podium te completeren.

Met 55 kilometer aan grindpaden en de rentree van Pogacar was spektakel gegarandeerd. De start vond plaats in dalende lijn en dat was te merken. Het peloton raasde richting de eerste lange beklimming van de dag. Daar kreeg een kopgroep van vijf de ruimte. Het leek er wel meteen op dat Tadej Pogacar, die zijn eerste wegkoers van het jaar reed, snode plannen had. UAE-Team Emirates hield namelijk het gat naar Andrés Camilo Ardila (Burgos BH), Mathis Le Berre (Arkéa-Samsic), Sergio Samitier (Movistar), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel) en Nederlander Mathijs Paasschens (Lotto-Dstny) onder controle.

Koers breekt open op eerste grindpaden, Pogacar onnavolgbaar

Na 62 kilometer was het tijd voor het eerste grindpad en daar brak de koers volledig open. Het was ieder voor zich. Grind zorgt meestal ook voor mechanische pechgevallen en dat was hier niet anders. Ardila viel bijvoorbeeld door pech vooraan weg. Op hetzelfde moment werd het gat met de kopgroep rap kleiner. Er vonden echter ook grote schiftingen plaats in het peloton. Na de eerste secties bleven er maar 29(!) man over in wat eigenlijk geen peloton meer genoemd mocht worden.

In het tussenstuk keerden veel renners terug in de achtervolgende groep. UAE hield het gat met de koplopers op twee minuten. Vooraan bleek Samitier de sterkste. Hij loste de overige koplopers, maar op de vijfde grindstrook leek Pogacar het welletjes te vinden. Ploeggenoot Wellens lanceerde de Sloveen met 45 kilometer voor de wielen. Turner (INEOS Grenadiers) probeerde te volgen, maar kwam er al gauw achter dat het een kansloze missie was. Nog geen vijf kilometer later had Pogacar het gat naar Samitier gedicht. De achtervolgende groep met Turner lag al veertig seconden achter.

Samitier probeerde eventjes bij de verschroeiend sterke Pogacar te blijven. Ook voor hem bleek dat te lastig. Pogi ging alleen verder. Zijn zege kwam ondanks materiaalpech geen moment meer in gevaar. Achter Pogacar smolten in de laatste ronde twee groepen samen. Dat zinde Turner niet. Hij ging er op de laatste klim vandoor met Wellens. De Engelsman legde Wellens er nadien in de sprint-a-deux op. De achterstand (een minuut) was zó groot dat het niet echt als kleine overwinning gevoeld zal hebben.

Uitslag Jaén Paraiso Interior 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws