Ook Soudal-Quick Step is onder de indruk van Jumbo-Visma: 'Ze zijn buitencategorie' Wielrennen
Wielrennen

Ook Soudal-Quick Step is onder de indruk van Jumbo-Visma: 'Ze zijn buitencategorie'

Ook Soudal-Quick Step is onder de indruk van Jumbo-Visma: 'Ze zijn buitencategorie'

Wat Jumbo-Visma vandaag de dag is, was Soudal-Quick Step tot een paar jaar terug: dominant in de kasseiklassiekers. De Belgische ploeg loopt al sinds de Omloop Het Nieuwsblad achter de feiten aan in de klassiekers en dat was in Gent-Wevelgem niet anders. Ploegleider Tom Steels ontkent de huidige machtsverhoudingen niet, maar roept ook verzachtende omstandigheden in.

Misschien wel tekenend voor de huidige situatie waarin Soudal-Quick Step zich momenteel in begeeft, was de aanval van sprinter Fabio Jakobsen. Wanneer na de eerste keer Kemmelberg een groep van veertien wegrijdt, waarin alle grote ploegen vertegenwoordigd zijn, is er niemand bij van de troepen van Patrick Lefevere. Jakobsen probeert de sprong dan maar alleen te wagen, komt tot op vijftig meter, maar waait helemaal terug.

De situatie wordt door een sterke Kasper Asgreen nog rechtgezet, maar tegen de aanval van Wout van Aert en Christophe Laporte op de voorlaatste keer Kemmelberg is niemand opgewassen. Tim Merlier is uiteindelijk met een veertiende plaats de beste Soudal-Quick Step renner. Niet waarop ze bij de Belgische ploeg gehoopt hadden.

'Je moet er eerlijk in zijn, maar je mag niet panikeren en moet het wedstrijd per wedstrijd bekijken', zo begint Steels zijn relaas tegen de aanwezige media. 'Als het twaalf graden en zon is krijg je een heel andere wedstrijd. Of toch in de achtervolging. Maar chapeau aan Jumbo-Visma: zij zijn zeker buitencategorie. Maar de rekening wordt - voor onze groep alleszins - gemaakt na Parijs-Roubaix.'

Steels ziet dat er geknaagd wordt aan de frisheid van de renners

In 2021 wonnen de troepen van Lefevere nog de E3 Saxo Bank Classic en Ronde van Vlaanderen met Kasper Asgreen. Twee jaar later is de klassieke kern vrijwel gelijk aan de kern van toen, maar toch zijn de prestaties een stuk minder. Is er structureel iets fout gelopen in die twee jaar? 'Structureel denk ik niet, neen. We mogen niet vergeten dat Asgreen acht maanden heeft stilgelegen. Je cijfert dat niet weg', zo doelt Steels op de knieblessure die Asgreen uit de Tour de France haalde, meteen zijn laatste wedstrijd van 2022.

'Als je dan ook Julian (Alaphilippe , red.) mist... Dan wordt het heel krap. Dan moet je Yves (Lampaert, red.) beginnen inzetten, Davide (Ballerini, red.) beginnen inzetten en dan begin je te knagen aan je frisheid. Dat wil niet zeggen dat we niet zien wat we zien. Maar opgeven mogen we niet doen, verre van', zo sluit Steels af op een optimistische noot.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws