Interview | Ploegleider Van Dongen over hoe de beslissing over winst tot stand kwam: 'Jullie zijn wijs genoeg' Wielrennen
Wielrennen

Interview | Ploegleider Van Dongen over hoe de beslissing over winst tot stand kwam: 'Jullie zijn wijs genoeg'

Interview | Ploegleider Van Dongen over hoe de beslissing over winst tot stand kwam: 'Jullie zijn wijs genoeg'

Het geluk kan niet op bij Jumbo-Visma. Na dominante prestaties in Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne en de individuele klasse van Wout van Aert in de E3 Saxo Bank Classic, deden ze er bij de Nederlandse formatie in Gent-Wevelgem nog een schepje bovenop. Een koppeltijdrit van Van Aert en Christophe Laporte eindigde in een geschenk van de kopman voor zijn Franse ploegmaat. Ploegleider bij Jumbo-Visma Arthur van Dongen vertelt hoe de beslissing tot stand kwam om Laporte de zege te gunnen en strooit met lof naar Van Aert.

Toen na de laatste keer Kemmelberg duidelijk werd dat de twee zwart-gele straaljagers niet meer teruggegrepen zouden worden, begon het gespeculeer. Wint Van Aert zijn tweede Gent-Wevelgem of gunt hij Laporte de zege? Niemand die het wist. Ook Maarten Wynants, in de wagen bij Jumbo-Visma tijdens Gent-Wevelgem, hield tijdens de live-uitzending zijn lippen stijf op elkaar toen de vraag kwam wie er zou winnen.

Misschien ook omdat hij het niet wist, want de ploegleiders hebben zich helemaal niet gemoeid met die beslissing, zo vertelt Van Dongen aan onder meer In de Leiderstrui. 'De renners hebben zelf onder elkaar uitgemaakt wie er zou winnen. Grischa Niermann (ploegleider bij Jumbo-Visma, red.) zei hen: 'Jullie zijn oud en wijs genoeg om het onder elkaar uit te maken.' En dit was dus de uitkomst.'

Van Aert maakte op de Kemmelberg duidelijk dat hij de beste man in koers was, maar schonk de zege wel aan zijn ploegmaat Laporte.
Van Aert maakte op de Kemmelberg duidelijk dat hij de beste man in koers was, maar schonk de zege wel aan zijn ploegmaat Laporte.

Op welke basis neemt Van Aert dan de beslissing om Laporte de overwinning te schenken? 'Wout was de sterkste, maar heeft net de E3 Saxo Bank Classic gewonnen en hij gunt het Christophe ook heel erg. Er komen nog een aantal Monumenten aan en dan zal het weer meer voor Wout zijn. Met zo'n erelijst denk ik niet dat Wout wakker hiervan wakker ligt. Dylan (Van Baarle, red.), Tiesj (Benoot) en Wout hebben al een keer gewonnen ook. Onvoorstelbaar eigenlijk dat je dat zo kan verdelen', zo knijpt Van Dongen zich nog net niet in zijn arm om te kijken of hij aan het dromen is.

Het is al dikwijls aangehaald door wie dicht bij Van Aert staat: de Kempenzoon is een echte leider. Zijn dit dan de dingen die tonen wat voor een leider Van Aert is? 'Ja. Zonder meer', zo is Van Dongen resoluut. 'Dat is de kopman die aanvoelt dat hij het ook niet alleen kan. Nathan (Van Hooydonck, red.) en Christophe zetten Wout in een zetel met die vroege aanval na de eerste keer Kemmelberg. Wout hoefde tot de tweede keer Kemmelberg niets te doen, terwijl de concurrentie al vol aan de bak moest', zo duidt Van Dongen de collectieve sterkte aan van zijn troepen.

Die sterkte zal volgende week in de Ronde van Vlaanderen van pas komen, maar daar maakt Van Dongen zich geen zorgen over. 'Ik denk niet dat we er nu nog aan moeten twijfelen of we klaar gaan zijn', zo sluit hij af vol vertrouwen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws