Roglic in slotmeters over arme vluchter Mäder heen naar derde etappezege Parijs-Nice Wielrennen
Wielrennen

Roglic in slotmeters over arme vluchter Mäder heen naar derde etappezege Parijs-Nice

Roglic in slotmeters over arme vluchter Mäder heen naar derde etappezege Parijs-Nice

Primoz Roglic heeft de koninginnenrit van Parijs-Nice gewonnen. De renner van Jumbo-Visma bleek op de Valdeblore La Colmiane de sterkste door vroege vluchter Gino Mäder in de laatste meters in te rekenen.

Met een aankomst én start bergop was infietsen het devies voor de mannen in het peloton. Dat loonde, want het was al snel Hommeles met een hoofdletter H. Vluchtgroepjes demarreerden slag om slinger, allemaal op hun eigen manier op zoek naar glorie op de Valdeblore La Colmiane, waar de finishlijn na 119 kilometer getrokken was.

Grote kopgroep met mooie namen

Uiteindelijk sloeg een groep van dertien renners een gat, onder leiding van niemand minder dan Sam Bennett. De Ier, die in dergelijke etappes in de Tour vorig jaar nog om zijn moeder riep, was hier present in een groepje mooie klimmersnamen. Het resterende dozijn bestond uit ploegmaat Mattia Cattaneo, Laurens De Plus, Andrey Amador (INEOS Grenadiers), Julien Bernard, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Dylan Teuns, Gino Mäder (Bahrain Victorious), Neilson Powless (EF Education-NIPPO), Alexey Lutsenko (Astana), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), David de la Cruz (UAE-Team Emirates) en bergkoning Anthony Perez (Cofidis).

Een mooi rijtje namen, met enkele mannen die kort in het klassement stonden. Arme Jos van Emden, die door de ploegleiders van Jumbo-Visma op het achtervolgingswerk werd gezet. Sterke Jos liet de voorsprong van de dertien vluchters niet boven de drie minuten uitkomen, waardoor zijn kopman Roglic ook nog een reëel uitzicht had op de dagzege.

Strijd tussen vluchters en peloton

Even later staken ook de heren van BORA-hansgrohe een mannetje bij, om hun man Maximilian Schachmann in een zo goed mogelijke positie naar de voet van de slotklim te brengen. Op die slotklim barstte het spektakel al vrij vroeg los. Met een achterstand van één minuut begon het peloton aan de Valdeblore La Colmiane, waardoor de kopgroep haast moest maken bij het tempo maken.

Trek-Segafredo legde er duchtig de pees op, wat opvallend genoeg meteen de doodsteek betekende voor De Plus en Teuns. Toen Lutsenko vervolgens zijn versnelling plaatste, konden enkel Mäder, Powless en Elissonde volgen. Mäder pakte vervolgens rigoureus over, maar geraakte niet weg. Lutsenko werd vervolgens geveld door een krampaanval, wat het einde voor hem betekende in de kopgroep.

Mäder imponeert, Jumbo-Visma bepaalt

Vanuit het peloton kwam het gevaar in eerste instantie vanuit de hoek van Cofidis, door een tegenaanval van Simon Geschke. De Duitser plaatste een snedige demarrage, maar moest uiteindelijk toch toegeven aan zijn eigen benen. Hij waaide vanzelf terug, terwijl de voorsprong van de drie overgebleven koplopers nog altijd op een minuut bleef hangen. Met nog acht kilometer voor de boeg leek er stilaan wat in te zitten. Voornamelijk voor Mäder, die by far de sterkste leek. En zo geschiedde, op zeven kilometer van de meet trok de ranke Zwitser hard door.

In de groep der favorieten loste George Bennett zijn ploegmakker Sam Oomen af, waardoor het tempo ook de lucht inging. Fabio Aru, David Gaudu, Pierre Latour; enkele renners van naam bezweken onder het tempo van de Nieuw-Zeelander, maar het ging de blauwe brigade van Astana nog niet hard genoeg. Omar Fraile en Luis Leon Sanchez pakten resoluut over, maar moesten even snel afgeven.

Beslissing in laatste kilometers

Op 3,5 kilometer van de meet had Mäder nog altijd een voorsprong van 35 seconden. Ging het de Zwitser dan tegen alle verwachtingen in lukken om deze rit te winnen? Jumbo-Visma leek alleszins niet direct tuk op de dagoverwinning. Op twee kilometer van de meet trok Kruijswijk toch maar eens door, waardoor de voorsprong van Mäder als sneeuw voor de zon verdween.

Onder de vod kwamen de klassementsmannen rap, maar niet rap genoeg. Totdat Roglic zijn kanon afschoot, iedereen op lengte trok en vol in de tegenaanval ging. In de allerlaatste meters dook hij over de arme Mäder heen, die strandde in het zicht van de haven. Maximilian Schachmann werd derde.

Uitslag en klassementen etappe 7 Parijs-Nice 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws