Patrick Lefevere scherp: 'Zijn niet zeker welk niveau Evenepoel kan bereiken tegen Pogacar en Vingegaard' Wielrennen
Wielrennen

Patrick Lefevere scherp: 'Zijn niet zeker welk niveau Evenepoel kan bereiken tegen Pogacar en Vingegaard'

Patrick Lefevere scherp: 'Zijn niet zeker welk niveau Evenepoel kan bereiken tegen Pogacar en Vingegaard'

Voor Patrick Lefevere zit het seizoen erop na de vele fusieperikelen, contractverlengingen, zoals die van Bert Van Lerberghe, en transfers. In een gesprek met La Dernière Heure blikt de teammanager van Soudal-Quick Step terug op het seizoen en analyseert hij ook het jaar van zijn poulain Remco Evenepoel.

De 23-jarige Evenepoel werd wereldkampioen tijdrijden, Belgisch kampioen op de weg en won Luik-Bastenaken-Luik en de Clasica San Sebastian. Bovendien leek hij de Giro naar zij hand te zetten, tot Covid roet in het eten gooide. Reden te over om te denken dat Lefevere tevreden is over het jaar van zijn oogappel. 'Ik denk dat hij zonder die ziekte had kunnen schitteren. Hij was echt in topvorm. Ik geef hem een 8 op 10', vertelt Lefevere.

Anderzijds kende Evenepoel ook een absolute offday op de Tourmalet in de Vuelta, waar hij maar liefst 27 mnuten verloor in de dertiende rit. 'Ik denk dat het een combinatie van verschillende factoren was. 'Remco heeft veel gekoerst dit jaar en hij heeft waarschijnlijk niet genoeg tijd genomen om te herstellen van zijn Covid-besmetting. Misschien had hij moeten hervatten in de Ronde van België in plaats van de Ronde van Zwitserland, die veel zwaarder was.'

In de ritten daarvoor nam Evenepoel wel een aantal keer de maat van het Jumbo-Visma van Jonas Vingegaard, Primoz Roglic en Sepp Kuss. Over de volledige drie weken blijft het koffiedik kijken of de ex-wereldkampioen kan wedijveren met de Nederlandse superploeg en dat weet Lefevere ook. 'Daardoor hebben we nog steeds twijfels over het exacte niveau dat hij kan bereiken in de Tour de France tegen jongens als Vingegaard en Pogacar. We hadden liever gehad dat hij zich drie weken lang kon uitleven in de Giro alvorens de Tour de France te ontdekken. Maar door al die tegenslagen dit jaar moet hij meteen zichzelf ontdekken in de Tour.' Daarom raadde Lefevere al eerder een combinatie Giro-Tour af.

Lefevere blikt terug op fusie: 'Wilde wachten tot 2025'

Tot slot had de teammanager van Soudal-Quick Step het nog eens over de afgesprongen fusie met Jumbo-Visma. Voor Lefevere was dat geen prettige periode. 'Ik werd er niet vrolijk van, nee. Maar het was vooral pijnlijk voor de renners en alle andere mensen die voor de ploeg werken. Al die mensen stelden zich terechte vragen en ik zou er alles aan gedaan hebben om hen niet teleur te stellen. Maar er is een meerderheidsaandeelhouder (Zdenek Bakala, red) en als hij besluit om te verkopen, kan je niets doen. Toen de bazen van de twee teams (Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma) elkaar ontmoetten, stelde ik voor om te wachten tot 2025, maar ze wilden het heel snel doen.'

Ook in 2025 zullen beide teams niet fuseren, verzekert Lefevere. 'Jumbo-Visma is een andere route ingeslagen, maar er kunnen nog andere kandidaten zijn. Wie zegt dat de Saoedi’s niet mee willen doen? Ze krijgen kritiek, maar ik zie wel in dat ze het WK voetbal in 2034 zullen organiseren. Ik zeg altijd dat geld geen geur heeft', besloot de charismatische Lefevere.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws