Pedersen dendert naar ritwinst en leiderstrui in vermakelijke openingsrit Baloise Belgium Tour Wielrennen
Wielrennen

Pedersen dendert naar ritwinst en leiderstrui in vermakelijke openingsrit Baloise Belgium Tour

Pedersen dendert naar ritwinst en leiderstrui in vermakelijke openingsrit Baloise Belgium Tour

Mads Pedersen heeft zich tot winnaar gekroond in de openingsetappe van de Baloise Belgium Tour 2022. De renner van Trek-Segafredo was de beste van een uitgedund peloton na een vermakelijke etappe in de Vlaamse Ardennen.

Het peloton maakte zich in het hete België op voor een al even heet ritje, van Merelbeke naar Maarkedal. Een rit met Vlaamse karakteristieken, daar er meerdere bekende hellingen en kasseistroken overwonnen moesten worden. Eindigden deden we met een lokale ronde in Maarkedal, waar Berg Ten Houte een cruciale rol speelde.

Vijf renners muisden er vroeg in de rit vanonder: Luke Mudgway (Bolton), Jorre Debaele (Minerva), Nick van der Meer (VolkerWessels), Gianni Marchand en Kobe Vanoverschelde (Tartoletto) waren de namen, terwijl Matthijs Paasschens (Bingoal) zich in een chasse patate achter dit kwintet bevond.

Nervositeit zorgt voor valpartij en vroege aanvallen

Bij het betreden van de lokale ronde was de nervositeit alom groot, wat tot een grote valpartij achterin het peloton leidde. Onder meer Lars van der Haar (Baloise-Trek), Guillaume Van Keirsbulck (Alpecin-Fenix) en Sasha Weemaes (SportVlaanderen-Baloise) waren bij de slachtoffers, op het moment dat het peloton de kopgroep met nog 75 kilometer voor de boeg al op de hielen zat.

De finale werd dan ook al vroeg geopend: met nog zeventig kilometer te gaan demarreerde Mauro Schmid (Quick Step-Alpha Vinyl), die direct reactie kreeg van Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert) en Pedersen (Trek-Segafredo). Drie kopmannen, wiens ploegmaten de deur dicht deden op de smalle wegen. Zodoende pakten de grote mannen in deze Baloise Belgium Tour meteen een flink gat.

Hierdoor moesten de andere grote namen op de eerstvolgende hellende strook ook uit hun kot komen: Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Rasmus Tiller (Uno-X), Axel Zingle (Cofidis) en Tim Wellens (Lotto Soudal) roerden zich, waardoor Schmid, Hermans en Pedersen ook weer ingerekend werden. De rust keerde zo weer even terug in het peloton, dat nog maar uit veertig renners bestond. Mark Donovan (DSM) probeerde hier gebruik van te maken met een uitval.

Toppers roeren zich één voor één

Hermans beschikte duidelijk over goede benen, de nummer twee van Luik-Bastenaken-Luik versnelde zo'n beetje op elk hellend stuk. Ondertussen moest een andere outsider voor de dag- en eindzege, Gianni Vermeersch, de koers verlaten met ziekte.

Met nog dertig kilometer te gaan ontplofte de koers volledig, door toedoen van Lorenzo Rota. Een groep van vijftien renners, met onder meer Jasper Philipsen, Florian Sénéchal, Oscar Riesebeek en de andere grote namen, ontwikkelde zich op die manier. Door een gebrek aan samenwerking kon het peloton echter weer terugkeren richting de voorlaatste keer Berg Ten Houte. Daar bleef het peloton opvallend genoeg bijeen.

In de laatste ronde waren het Trek-Segafredo en Quick Step die de koers in handen namen, maar het kwam allemaal aan op de laatste keer Berg Ten Houte. Daar nam Hermans andermaal de kop, maar hij werd overruled door Sénéchal en Pedersen. Ook Philipsen zat nog mee, wat voor Riesebeek reden was om zich op kop te nestelen. Uiteindelijk werd het een sprint met zo'n twintig renners, waarin Peddersen de betere was van de concurrentie.

Uitslag etappe 1 Baloise Belgium Tour 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws