Perfect geplaatste Wiebes valt in laatste kilometer, Copponi wint openingsrit Women's Tour Wielrennen
Wielrennen

Perfect geplaatste Wiebes valt in laatste kilometer, Copponi wint openingsrit Women's Tour

Perfect geplaatste Wiebes valt in laatste kilometer, Copponi wint openingsrit Women's Tour

Clara Copponi heeft de eerste etappe in de Women's Tour gewonnen. Na een rustige rit werd de koers plots lang onderbroken door een verkeersongeluk verderop. Na de hervatting draaide het uit op een massasprint, Lorena Wiebes zat perfect gepositioneerd, maar schoof onderuit. De zege ging naar Copponi.

Nergens echt vlak, maar de eerste etappe van Colchester naar Bury St Edmunds (142,1 kilometer) was toch ook niet eentje met heel veel hindernissen. De koers bleef echter opvallend genoeg gesloten. De tussensprint in Holbrook was een prooi voor Maike van der Duin (Le Col-Wahoo), alvorens we dan toch wat aanvallen zagen. Die kwamen niet weg, waardoor Van der Duin ook bij de tweede tussensprint in Hadleigh als eerste doorkwam. De bergpunten op de klimmetjes in Brantham en Bildeston waren voor Christine Majerus van SD Worx.

Na twee klimmetjes en twee tussensprints restte nog zestig kilometer naar de meet in Bury St Edmunds, over heuvelachtige wegen. Het was het moment voor een eerste geslaagde aanval. Danielle Shrosbree van CAMS-Basso ging er solo vandoor en sloeg een mooi gaatje. Ze kreeg maximaal 1.05 minuten, maar de sprintersploegen in het peloton sloegen de handen ineen. Totdat op 35 kilometer van het einde plots iedereen in de remmen moest. Een ambulance met spoed had voorrang nodig voor een ongeluk verderop op de weg, en dus zette iedereen voet aan de grond.

Verslag gaat verder onder de tweet

Na een pauze van meer dan drie kwartier stapten de dames weer op en kreeg Shrosbree haar voorsprong terug. Logischerwijs hield ze die in haar eentje niet vast. Met nog twintig kilometer voor de wielen had ze nog een half minuutje over en bij het ingaan van de laatste tien kilometer was ze er al aan voor de moeite.

Over de breedte van de weg brachten de diverse sprintersploegen hun treintjes in stelling. Vanwege een technische laatste kilometer, was positionering extra belangrijk. Trek-Segafredo leek op het juiste moment op kop te komen met Elisa Longo Borghini, rijdend voor Chloe Hosking. Wiebes maakte een paar plekken goed, samen met haar lead-out Charlotte Kool.

Valpartij Wiebes in laatste kilometer

In een scherpe, natgeregende bocht op zeshonderd meter voor streep kwam Wiebes echter ten val, samen met Kool en een aantal anderen. De val ontwrichtte de lead-out-treintjes, waardoor het ieder voor zich was in de laatste paar honderd meter. Copponi van FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope won de sprint.

Uitslag etappe 1 Women's Tour 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws