Nieuwe zege voor sprintsensatie De Lie; Bennett en co. komen er niet aan te pas in Limburg Wielrennen
Wielrennen

Nieuwe zege voor sprintsensatie De Lie; Bennett en co. komen er niet aan te pas in Limburg

Nieuwe zege voor sprintsensatie De Lie; Bennett en co. komen er niet aan te pas in Limburg

Arnaud De Lie heeft de Ronde van Limburg op zijn naam geschreven. De renner van Lotto Soudal was in Tongeren te rap voor het BORA-hansgrohe-duo Danny van Poppel/Sam Bennett. De finale werd getekend door een grote valpartij in de laatste drie kilometer, waardoor Mark Cavendish en Gerben Thijssen niet mee konden sprinten.

Vanuit een zonovergoten Hasselt vertrok een peloton van ruim 180 man richting Tongeren. Een wedstrijd van tweehonderd kilometer stond op deze Pinkstermaandag op het programma. Een kwintet maakte zich al rap los van de rest en vormde de kopgroep van de dag, het ging om: Thibault Ferrasse (B&B), Yentl Vandevelde (Minerva), Jens Schuermans (BEAT), Andreas Goeman (Tarteletto) en Louis Blouwe (Bingoal Pauwels Sauces). Het peloton gunde de vijf renners een kleine vier minuten.

Sprintersploegen houden kopgroep onder controle

Daarna gebeurde er lange tijd weinig. De ploegen met sprinters zetten één of meer mannetjes op kop en leken tevreden met de situatie. In de laatste 125 kilometer van de koers ging het parcours geregeld op en af, maar op de kleine hellingen werd geen verschil gemaakt. Logisch ook, met ploegen zoals Lotto Soudal (dat van tevoren al aangeven had vol voor een sprint te gaan) en Quick-Step Alpha Vinyl (dat met Cavendish aan de start stond) was het lot van de wedstrijd eigenlijk al vooraf bepaald: sprinten!

Ferrasse werd al met nog honderd kilometer te rijden weer teruggepakt door het peloton, de Fransman had duidelijk niet zijn beste dag. De kopgroep bleef daardoor over met vier. Richting de laatste dertig kilometer hadden de leiders nog maar een kleine voorsprong van slechts twintig seconden. Vandevelde moest na een lekke band de overgebleven drie laten rijden. Yentl Bekaert (Baloise-Trek Lions), Jochem Kerkhaert (BEAT) en Kamiel Bonneu (SportVlaanderen) gingen in de tegenaanval en reden het gat dicht naar Blouwe, Goeman en Schuermans.

Massasprint onvermijdelijk, Cavendish valt

Bonneu schudde vervolgens aan de boom, waarna alleen Blouwe zijn wiel kon houden. De nieuwe koerssituatie was dus een duo aan de leiding, slechts acht seconden voor het peloton. Met nog negentien kilometer viel het doek, het peloton haalde de twee weer terug en kon definitief gaan beginnen aan de sprintvoorbereiding. De voorbereiding werd even verstoord door een kleine valpartij van Timo Kielich (Alpecin) en August Jensen (HumanPowered Health), maar richting de laatste tien kilometer zat alles bij elkaar.

Ondanks een late uitvalspoging van Alexis Renard (Cofidis), bleef het peloton zoals verwacht bij elkaar. Lotto Soudal pakte in de laatste drie kilometer de kop, werkend voor De Lie. Een grote valpartij, met iets minder dan drie kilometer te gaan, gooide roet in het eten voor meerdere topsprinters. Cavendish lag op de grond, evenals Thijssen, de frontman van Intermarché-Wanty-Gobert. In de laatste kilometer zat BORA-hansgrohe erg goed gepositioneerd, maar Sam Bennett kwam tekort in de sprint. De Lie kwam er op knappe wijze nog overheen en won de wedstrijd met overmacht.

Uitslag Ronde van Limburg 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws