Philipsen analyseert Tourparcours in eigen en Van der Poels naam: 'Natuurlijk hoop ik dat Mathieu meegaat' Wielrennen
Wielrennen

Philipsen analyseert Tourparcours in eigen en Van der Poels naam: 'Natuurlijk hoop ik dat Mathieu meegaat'

Philipsen analyseert Tourparcours in eigen en Van der Poels naam: 'Natuurlijk hoop ik dat Mathieu meegaat'

Als grote spurtman van de Tour de France 2023 genoot ook Jasper Philipsen veel aandacht na de presentatie van het Tour de France-parcours voor 2024. De Belg van Alpecin-Deceuninck gaf in het Palais des Congres tegenover onder meer In de Leiderstrui zijn visie op het parcours, de kansen en ambities met de ploeg van de gebroeders Roodhooft.

De meningen waren in Parijs niet helemaal verdeeld. Zo stelde Patrick Lefevere met de term 'arme spurters' vast dat er amper kansen waren voor de snelle mannen, terwijl Richard Plugge dat al een beetje nuanceerde. Philipsen zelf bekeek het dan wel weer positief. 'Ze zeggen dat er acht vlakke ritten zijn, dus dat zou het maximale moeten zijn. Ik heb ze echter nog niet in detail bekeken.' Dat kon ook nog niet, daar de A.S.O. enkel voor de cruciale ritten voor het eindklassement al een volledig profiel paraat had.

'Het parcours lag al een beetje in de lijn der verwachtingen', was de conclusie van Philipsen. 'De periode dat de sprinters tien tot twaalf kansen kregen, is verleden tijd. Het verschil is dat we nu niet eindigen met een sprint, maar daartussen zitten nog wel heel wat kansen', aldus de Belg over de verplaatsing van het einde van de Tour van 2024 van Parijs naar Nice. Daardoor is de laatste rit voor de rappe mannen vermoedelijk al rit zestien, daar het daarna louter klimmen is tot aan de Cote d'Azur.

Zekerheid over zijn deelname had Philipsen nog niet, maar tussen de regels door kun je toch wel opmerken dat de groene trui-winnaar van 2023 er in Firenze gewoon bij zal zijn. 'De ploeg bepaalt natuurlijk de selectie, en ook ik zal moeten zorgen dat ik weer op niveau sta.' De Belg kijkt ook met een schuin oog naar de Olympische Spelen, maar beseft dat dat op dit moment 'geen absolute zekerheid' is. Ook de Belgen mogen namelijk maar met vier man meedoen in Parijs.

Philipsen ziet gele mogelijkheden voor Van der Poel

De Vlam van Ham analyseert desgevraagd ook het parcours amens die andere superster van Alpecin-Deceuninck: Mathieu van der Poel, die niet present was in Parijs. 'Die gravelrit is wel mooi voor hem, waarschijnlijk. Daarbij denk ik dat die eerste twee ritten zeker ook binnen zijn mogelijkheden liggen, al is het wel zwaar. Volgens mij is het niet uitgesloten dat hij opnieuw voor de gele trui kan gaan', verwacht Philipsen, die zelf ook veel kan hebben aan Van der Poel als lead-out. 'Natuurlijk hoop ik dat hij meegaat en de sprints net zo als dit jaar kan doen. Mocht dat niet zo zijn, hebben we nog andere sterke pionnen die dat kunnen opvangen', duidt Philipsen de kracht van Alpecin-Deceuninck in de breedte.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws