Philipsen trekt als topfavoriet naar het BK: 'Maar ik probeer er niet te veel op te hopen' Wielrennen
Wielrennen

Philipsen trekt als topfavoriet naar het BK: 'Maar ik probeer er niet te veel op te hopen'

Philipsen trekt als topfavoriet naar het BK: 'Maar ik probeer er niet te veel op te hopen'

Jasper Philipsen is bij afwezigheid van Wout van Aert misschien wel dé topfavoriet voor de Belgische titel. De sprinter van Alpecin-Fenix beseft dat een kampioenschap altijd een vreemde koers is, en dat het als topfavoriet nog moeilijker is om de driekleur te grijpen. 'De koers moet altijd gereden worden, en er staan heel wat sterke renners aan de start', zo is Philipsen diplomatisch aan de vooravond van het BK, in gesprek met HLN.

Het parcours van het Belgisch Kampioenschap is volkomen vlak en slechts 208 kilometer lang. In de Tour de France zou dit altijd op een massasprint uitdraaien, maar een kampioenschap is geen gewone koers, zo beseft ook Philipsen: 'Het is moeilijk om in te schatten wat het gaat geven. Sommigen verwachten een sprint, sommigen een harde koers. Maar het is een BK en dat is altijd speciaal. Dan moet je voorbereid zijn op meerdere scenario's die mogelijk zijn.' Een mogelijk scenario: waaiers in De Moeren, een kilometerslange betonbaan waar in Gent-Wevelgem vaak de boel op de kant wordt gezet. Zondag ook? 'Of het echt zo gaat zijn als tijdens de voorjaarsklassiekers, dat is een ander verhaal. Gent-Wevelgem passeert ook door De Moeren, maar we rijden nu in de andere richting. Er staat daar altijd wel wat wind, maar ik weet niet of dat voldoende is om het te doen scheuren en de koers in een definitieve plooi te leggen. Nadien is het in ieder geval nog ver tot de aankomst.'

Twee dagen naar Engeland voor nieuw sprintpak

Aan ploegmaats alvast geen gebrek voor Philipsen. Alpecin-Fenix start met 21 renners: dertien uit de hoofdploeg, ook acht renners uit het opleidingsteam mogen meedoen. 'Ik denk dat we in de breedte wel een sterk blok hebben om iets te proberen', zo trapt de sprinter een open deur in. 'Maar er zijn natuurlijk nog een aantal andere sterke blokken. Het is aan ons om dat te proberen uit te spelen. Ik denk dat we met de ploeg goed moeten bekijken hoe we de wedstrijd naar onze hand kunnen zetten. We mogen ons zeker niet laten verrassen.'

Philipsen wordt door heel wat mensen naar voor geschoven als de topfavoriet. Een topfavoriet op een BK maakt het echter zelden af. 'Ik weet dat het moeilijk gaat worden. Het is niet evident om een titel te nemen, en als iedereen het verwacht is het nog moeilijker. Ik ga er dus niet te hard op hopen dat ik morgen ga winnen, want de koers moet altijd gereden worden. En er staan heel wat sterke renners aan de start.' Een nieuw sprintpak, speciaal gemaakt voor de Tour de France, kan daar in iedere geval bij helpen. 'Ik ben twee dagen in Engeland geweest, om een sprintpak voor de Tour de France te testen. Kwestie van wat marginal gains op te zoeken. Dat pak zou beter door de wind moeten gaan, wat natuurlijk cruciaal is in een sprint.' De concurrentie is gewaarschuwd.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws