Voorbeschouwing BK wielrennen mannen 2022 | Sprinten aan de Belgische kust, of... wind in De Moeren? Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing BK wielrennen mannen 2022 | Sprinten aan de Belgische kust, of... wind in De Moeren?

Voorbeschouwing BK wielrennen mannen 2022 | Sprinten aan de Belgische kust, of... wind in De Moeren?

In heel Europa wordt dit weekend gestreden om de nationale titels. Zo ook in België, waar ze in Middelkerke een opvolger zoeken voor Wout van Aert. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Praktische informatie BK wielrennen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars BK wielrennen mannen

2021 Wout van Aert
2020 Dries De Bondt
2019 Tim Merlier
2018 Yves Lampaert
2017 Oliver Naesen
2016 Philippe Gilbert
2015 Preben Van Hecke
2014 Jens Debusschere
2013 Stijn Devolder
2012 Tom Boonen

Parcours, weer en tijden BK wielrennen 2022

Denk je aan België en wielrennen, dan zullen de welbekende hellingen van de Ronde van Vlaanderen en andere klassiekers al snel in je opkomen. Deze worden op het BK 2022 niet aangedaan, daar er is gekozen voor de vlakke wegen aan de kust in en rondom Middelkerke.

Niet dat hier geen obstakels zijn, want het peloton moet door De Moeren, de befaamde strook die al zo vaak cruciaal was in wedstrijden als Gent-Wevelgem en de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. De renners worden twee keer door De Moeren gestuurd zondag, maar er is op dat moment nog meer dan honderd kilometer te gaan.

Afsluiten doen we namelijk met zes plaatselijke rondes van bijna veertien kilometer in Middelkerke, waar we geen hindernissen kunnen ontdekken. Sprinten lijkt dus het devies te worden, tenzij.... De Moeren.

Voorbeschouwing BK wielrennen mannen 2022 | Sprinten aan de Belgische kust, of... wind in De Moeren?

Weer
Het zal zondag zo'n 21 graden Celsius zijn aan de Belgische kust. De wind waait aan zo'n twintig kilometer per uur vanuit het zuidwesten, wat inhoudt dat deze 'goed' zou kunnen staan in De Moeren.

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: Rond 17.20 uur

Favorieten BK wielrennen 2022

Titelverdediger Wout van Aert is er zoals bekend niet bij. De Belg van Jumbo-Visma stootte zijn knie op de hoogtestage van zijn ploeg in Tignes en besloot dat het met het oog op de Tour de France verstandiger is om niet aan de start te verschijnen op het BK. Teamgenoten Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck en Tosh Van Der Sande zullen dus met een plannetje moeten komen...

Dé te kloppen ploeg is namelijk Alpecin-Fenix, vanaf 1 juli Alpecin-Deceuninck. De ploeg van de Roodhoofts verschijnt met maar liefst negentien (!) renners aan de start, daar ook de continentale formatie van de partij zal zijn. Dat zijn ruim genoeg mannen om te controleren voor de twee sprinters van dienst, Jasper Philipsen en Tim Merlier. Niet gek dat zij dus als topfavorieten gezien zullen worden, al kan iemand als Dries De Bondt of Gianni Vermeersch ook zomaar verrassen.

Lotto Soudal is uiteraard ook van de partij. Zij hebben met Arnaud De Lie misschien wel dé man in de ploeg om het feestje van Alpecin-Fenix te verstoren. Florian Vermeersch, Philippe Gilbert, Victor Campenaerts, Brent Van Moer en Tim Wellens zullen hem ondersteunen of een aanvallende koers moeten rijden.

Dat laatste is iets wat Remco Evenepoel sowieso zal moeten doen. De Belg moet het niet van zijn sprint hebben en zal dus een piekfijn plannetje moeten bedenken. Hetzelfde geldt voor Quick Step-ploegmaat Yves Lampaert, maar ook voor types als Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Stan Dewulf (AG2R Citroën). Jasper Stuyven en Edward Theuns (Trek-Segafredo), die in een pure sprint normaal tekort komen.

Gerben Thijssen (Intermarché) en Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) zullen via een goede sprint hopen op een mooi (ere)resultaat, terwijl Sasha Weemaes (SportVlaanderen-Baloise) en Timothy Dupont (Bingoal) op die manier mogelijk voor een podium kunnen gaan.

TV BK wielrennen 2022

Het BK wielrennen zal zondag uiteraard te zien zijn via Sporza, dat er vanaf 13.00 uur bij is op Eén en Canvas. Zowel de vrouwen- als de mannenrace zal in beeld gebracht worden.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws