Planckaert zorgt voor daverende verrassing met etappezege in Burgos Wielrennen
Wielrennen

Planckaert zorgt voor daverende verrassing met etappezege in Burgos

Planckaert zorgt voor daverende verrassing met etappezege in Burgos

Edward Planckaert heeft voor een daverende verrassing in de eerste etappe van de Ronde van Burgos gezorgd. Op een steile slotklim was de Belg vinniger dan Gonzalo Serrano en Romain Bardet. Het was zijn eerste zege als prof.

De eerste etappe in de Ronde van Burgos opende met een kopgroep van zes renners. Daarbij bevonden zich de niet al te grote namen uit het peloton. Florian Maitre (TotalEnergies), Mario Aparicio (Burgos), Sergio Martín (Caja Rural), Joan Bou (Euskatel), Márton Dina en Sergio Garciá (beiden EOLO) kozen het hazenpad. Het zestal werd echter al ruim voor de finishstrook weer ingelopen.

Breuk in peloton, nieuwe sterke kopgroep

Dat had alles te maken met de situatie die achter hen ontstaan was. Op tachtig kilometer van het einde was er een breuk in het peloton ontstaan, waardoor de snelheid wat omhoog ging. In het voorste deel bevonden zich grote kleppers als Mikel Landa en Egan Bernal, die hier een kans roken een deel van de concurrentie op achterstand te zetten.

Toch ging het nog niet hard genoeg voor een deel van de renners voorin. Een nieuwe sterke groep wist zich af te scheiden. INEOS zat met Jhonatan Narváez en Pavel Sivakov mee, terwijl ook andere hardrijders paraat waren. De overige namen waren Matteo Trentin (UAE), Johan Jacobs (Movistar), Daniel Oss (BORA), Alexys Brunel (Groupama), Mads Würtz Schmidt en Sep Vanmarcke (beiden ISN), Tobias Bayer (Alpecin) en Sergio García (EOLO).

Groep keert terug, Bernal valt

Op zo’n dertig kilometer van de finish wist het tweede deel van het peloton weer de aansluiting te vinden met de groep-Bernal, waardoor het tempo wat uit deze groep vloog. De INEOS-mannen hoefden met twee man vooraan niet zo nodig tempo meer te maken, terwijl ook het aangesloten deel van het peloton niet veel kracht of zin overhad om het kopwerk te verrichten. De kopgroep kon zodoende lang vooruit blijven.

Toen namen de mannen van Bahrain Victorious het heft in handen. De ploeg van Landa reed in een rap tempo een groot stuk van de voorsprong eraf. Hierdoor nam de nervositeit in het peloton wat toe. Een valpartij, waarbij veel renners van INEOS betrokken waren, bleek het gevolg. Bernal lag erbij, maar ook zijn ploeggenoten Adam Yates en Daniel Felipe Martínez: een flinke aderlating voor de klassementsambities van de Britten dus.

Peloton moet alle zeilen bijzetten

Het peloton leek de kopgroep terug te pakken, maar na de eerste passage op Alto del Castillo in finishplaats Burgos nam het verschil plots toch weer wat toe. Alle zeilen moesten bijgezet worden om de sterke renners voorin terug te halen. Uiteindelijk staken ook andere ploegen een handje toe. Eerst Team DSM, maar later ook BORA-hansgrohe. Met hun werk sloot het peloton op vier kilometer van het einde weer aan.

Brunel deed nog een laatste wanhoopspoging om uit handen van het peloton te blijven, maar dat mocht uiteraard niet baten. Nadat ook hij ingerekend was, konden de punchers uit de grote groep zich klaarmaken voor de finale. In de smalle straten van Burgos moesten behoorlijk wat mannen lossen, nog voordat de klim goed en wel begonnen was.

Romain Bardet zette zich vooraan op het peloton, waarna de groep brak. Vier mannen hingen er nog aan zijn wiel. Serrano kwam langs de Fransman en probeerde de deur voor de opkomende Planckaert dicht te doen. Hij slaagde daar met een schouderduw niet in, waardoor de man van Alpecin-Fenix er nipt langs kon glippen. De Belg hield genoeg balans over om als eerste over de finish te komen.

Uitslag etappe 1 Ronde van Burgos 2021

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws