Pogacar klopt Vingegaard in de slotmeters na nagelbijtende finale op La Planche des Belles Filles Wielrennen
Wielrennen

Pogacar klopt Vingegaard in de slotmeters na nagelbijtende finale op La Planche des Belles Filles

Pogacar klopt Vingegaard in de slotmeters na nagelbijtende finale op La Planche des Belles Filles

Tadej Pogacar heeft de rit naar La Planche des Belles Filles weten te winnen in de Tour de France. De Sloveen van UAE-Team Emirates remonteerde Jonas Vingegaard op de slotmeter.

Chaotisch: dat zijn de openingsfases in deze Tour de France wel. Zo ook op deze vrijdag richting La Planche des Belles Filles, waarin de kopgroep/sterke klimmers op voorhand veel kansen toegedicht kregen. Vandaar dat ploegen vol vrijbuiters zich lang roerden in het gevecht voor de ontsnapping van de dag.

Het duurde uiteindelijk vijftig kilometer tot we een definitieve vlucht kregen, nadat grote namen en kerels als Filippo Ganna, Stefan Küng en Nils Politt zich lang hadden geroerd in het gevecht.

UAE geeft kopgroep geen ademruimte

Mads Pedersen, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Lennard Kämna, Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Simon Geschke (Cofidis), Vegard Stake Laengen (UAE-Team Emirates), Imanol Erviti (Movistar), Cyril Bathe (B&B), Kasper Asgreen (Quick Step) en Luke Durbridge (BikeExchange) waren de elf namen die het geluk hadden om voorin weg te geraken, terwijl Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Magnus Cort (EF) de aansluiting net misten.

Pogacar klopt Vingegaard in de slotmeters na nagelbijtende finale op La Planche des Belles Filles
Giulio Ciccone: in de kopgroep, maar geen goede dag

UAE-Team Emirates had echter een duidelijk plan, en daar stond niet in dat de vlucht om de dagzege mocht strijden. Pogacar had voorafgaand aan de rit al laten weten dat hij wilde winnen op deze berg, omdat hij hier in 2020 zijn eerste Tourzege pakte en zijn familie op locatie aanwezig zou zijn.

Zodoende kregen de elf mannen voorin slechts twee minuten voorgift en liet Stake Laengen zich op een gegeven moment zelfs uitzakken om het werk in de grote groep op zich te nemen. Ook klimmers als Marc Soler werden in deze fase al ingezet door de ploeg uit de Emiraten.

Peloton trekt vol gas naar voet van slotklim

In de kopgroep was het al vroeg hommeles. Op de eerste klim van de dag, de Col de Grosse Pierre, denderden Schachmann en Kämna ervandoor. Durbridge volgde direct, Teuns en Geschke vonden iets later aansluiting en Erviti en Barthe kwamen vijftien kilometer later oversteken. Opvallend: Ciccone was de eerste man die moest lossen.

Door deze hernieuwde samenstelling, en het aantal klimkilometers, groeide de voorsprong van de mannen vooraan weer naar drie minuten plus. UAE zag dit ook en zette een tandje bij in de achtervolging, waardoor de koplopers met een relatief verwaarloosbare voorgift naar La Planche des Belles Filles trokken.

INEOS Grenadiers nam met La Planches des Belles Filles in zicht het heft in handen in de grote groep. Tempobeul Filippo Ganna trok de hele boel op een lint en legde daarmee meteen een groot deel van het peloton op de pijnbank.

Strijd op twee fronten

Op de slotklim zelf nam Kämna voorin direct de benen, met Teuns in zijn spoor. Geschke volgde ook in het spoor en nam vervolgens zelfs over van zijn opponenten, waarna Teuns kraakte. Even later was het ook gedaan voor Geschke, waardoor we met Kämna een eenzame koploper kregen.

Pogacar klopt Vingegaard in de slotmeters na nagelbijtende finale op La Planche des Belles Filles
Lennard Kämna: de beste vluchter van de dag

Het grote gevaar kwam voor de Duitser vanuit het peloton, waar UAE de kop intussen weer had overgepakt. De eerste slachtoffers voor het (semi-)klassement waren Ben O'Connor (definitief), Jakob Fuglsang, Thibaut Pinot, Warren Barguil en vooral Aleksandr Vlasov. Alexey Lutsenko, Michael Woods, Neilson Powless en Tom Pidcock kregen ook een flinke pandoer te verwerken, waarmee we direct een mini-slagveld kregen.

Terwijl zijn kopman het dus knap lastig had, hield Kämna verrassend lang stand hield vooraan. Met vijftig seconden voorgift dook hij de laatste twee kilometer in. Daarin legde Rafal Majka het tempo op, in de wetenschap dat er een loeisteile slotkilometer op gravel volgde. Daarin trok Pogacar direct door, waarna Jumbo-Visma als wespen op zijn wiel sprongen.

Kämna leek te gaan winnen, maar werd op 100 meter van de finish bijgehaald. Vingegaard versnelde vervolgensin de laatste honderden meters uit het wiel van Pogacar om de rit te winnen, zo leek het. Pogacar kwam er echter in de laatste meters van de rit nog over na een ijzingwekkend slotakkoord van deze rit.

Uitslag etappe 7 Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 7 Tour de France 2022 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Refresh dan uw browser of klik op F5!

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news