Pogacar zie na Hirschi ook Formolo winnen richting Lombardije: UAE-Italiaan soleert naar zege Coppa Agostini Wielrennen
Wielrennen

Pogacar zie na Hirschi ook Formolo winnen richting Lombardije: UAE-Italiaan soleert naar zege Coppa Agostini

Pogacar zie na Hirschi ook Formolo winnen richting Lombardije: UAE-Italiaan soleert naar zege Coppa Agostini

Davide Formolo heeft de 76e editie van de Coppa Agostini gewonnen. De 30-jarige Italiaan van UAE Team Emirates was na een zware koers de sterkste van een kopgroep van vijf, waaruit hij wegreed in de laatste tien kilometer.

195,7 kilometer, met Lissone als stralend middelpunt van de dag. Met een vlak vertrek en vlakke aankomst, maar met onderweg dertien gecategoriseerde klimmetjes, waren er veel mannen die we opschreven bij de favorieten. De start was dan ook rap, met uiteindelijk vijf renners die na zo'n twintig kilometer koers uit de handen van het peloton ontsnapten. Quinten Hermans (Alpecin-Deceunick), Maxime Bouet (Arkéa-Samsic), Oscar Rodriguez (Movistar) Matteo Vercher (TotalEnergies) en Marco Tizza (Bingoal WB) waren geen misselijke namen.

UAE Team Emirates houdt sterke kopgroep kort

UAE Team Emirates nam in het pak snel de controle, waardoor het gat nooit groter werd dan twee minuten. Na twee keer de beklimming van Sirtori 1,7 kilometer aan 4,8 procent) kwam na tachtig kilometer de Colle Brianza in beeld. Het was de start van een lokaal rondje, met daarbij ook de Lissolo en weer de Sirtori, die alle drie vier keer moesten worden beklommen.

In dit rondje klimmen en dalen zakte de voorgift van de vijf leiders langzaam maar zeker tot onder de minuut. Toen er in de derde van vier rondes werd versneld van het peloton, hielden we vooraan alleen Hermans, Rodriguez en Vercher over. Zij werden echter ook rap ingerekend, waardoor op zestig kilometer van de finish de finale echt kon beginnen.

Formolo en Lafay vallen aan, groep met Yates en Hirschi reageert

Op de voorlaatste keer Lissolo (2,5 kilometer aan 7,2 procent) waren het serieuze kleppers die wegreden. Davide Formolo (UAE), Ivan Garcia Cortina (Movistar), Clement Berthet (AG2R), Warren Barguil (Arkéa), Victor Lafay (Cofidis) en Chris Harper (Jayco AlUla) bleven na een stevige strijd met z'n zessen over, op weg naar het laatste klimrondje, alvorens er ook nog 35 kilometer richting finish moest worden afgelegd.

Alpecin-Deceuninck was in het peloton nu de ploeg die het gat van zo'n vijftien seconden moest zien te dichten. Dat lukte niet, daar Formolo, Barguil, Lafay en Harper uit stevig hout gesneden waren. Er moest dan ook gereageerd worden vanuit het peloton en dat gebeurde dankzij Simon Yates. Hij bracht een groepje bijeen, met daarbij onder meer ook Vincenzo Albanese, Marc Hirschi, Ben O'Connor en Filippo Zana.

Grote namen komen bijeen, wie wint na vlakke finale?

De winnaar zat in één van deze twee groepen, aangezien het peloton al anderhalve minuut toegaf, met alleen de Lissolo nog voor de boeg. Het verschil tussen de kopgroep van vier en de achtervolgende groep was een half minuutje. Dat werd indrukwekkend overbrugd door Hirschi, die op één klimmetje van de tweede naar de eerste groep stoof. Zo had Formolo vooraan ineens een UAE-ploegmaat bij zich. De Italiaan, die duidelijk had gewacht op Hirschi, kon aan het werk.

Het verschil naar de achtervolgers groeide naar een minuut, omdat er flink gestoord werd door onder meer UAE. De winnaar zat dus bij de vijf vooraan en het was Formolo die bij het ingaan van de laatste tien kilometer verrassend demarreerde. Met de kenmerkende gekke bekken reed hij tien seconden weg bij de rest, waar Hirschi in het laatste wiel kon wachten op een eventuele samensmelting.

Dat gebeurde alleen niet meer, want waar Formolo all-in ging, gebeurde het achtervolgen zoals altijd met de rem erop. Zodoende kon Formolo zijn eerste overwinning van 2023 bejubelen, tevens de vijfde uit z'n carrière. Het sprintje om plek twee werd gewonnen door

Uitslag Coppa Agostoni 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws