Politt dreunt naar mooiste zege uit carrière in Tour de France, favorieten houden rustdag Wielrennen
Wielrennen

Politt dreunt naar mooiste zege uit carrière in Tour de France, favorieten houden rustdag

Politt dreunt naar mooiste zege uit carrière in Tour de France, favorieten houden rustdag

Nils Politt heeft met de twaalfde etappe in de Tour de France de mooiste zege uit zijn carrière geboekt. De 27-jarige Duitser van BORA-hansgrohe was in een typische overgangsetappe onderdeel van een kopgroep van dertien. Daar knalde hij in de finale solo van weg. Het peloton hield - ondanks vrees voor waaiers - een rustdag.

Een goed begin is het halve werk, zo moet het peloton gedacht hebben. Vanaf de officiële start werd het tempo meteen volle bak de lucht ingejaagd, met de aankondiging dat de wind in de eerste kilometers goed stond voor waaiers. Renners die naar de achterkant van het pak werden gedwongen in de neutrale fase, waren meteen de sjaak. Hele plukken werden gelost, met Guillaume Martin en Pello Bilbao als nummers negen en tien van het klassement even op achterstand.

Alaphilippe met twaalf sterke mannen op pad, UAE vindt het best

We zeggen bewust 'even', want na een verschroeiende start ging het tempo in het peloton rap omlaag, toen de open stukken achter ons lagen. De geloste groepen konden uiteindelijk weer aansluiten en vooraan het peloton kon er aan aanvallen worden gedacht. Nils Politt was uiteindelijk degene die de beslissende aanval plaatste. Hij kreeg Julian Alaphilippe mee en ze waren gevlogen. UAE Team Emirates zette zich voor Tadej Pogacar op kop. Politt en Alaphilippe kregen André Greipel, Edward Theuns, Imanol Erviti, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao en Edwald Boasson Hagen mee.

Wat volgde was een veredelde wandeletappe, al mocht als excuus worden aangevoerd dat de openingsfase reden was om even uit te puffen. De dertien leiders maakten er dankbaar gebruik van en raasden naar een maximale voorsprong van dik twaalf minuten. UAE Team Emirates vond het prima, met Henao als 'gevaarlijkste' klant voor het klassement op een klein uur van Pogacar. Van wind was in het middenstuk van de etappe ook niet echt sprake. Daarvoor was het echt wachten op de laatste veertig kilometer, waarin nog wel wat open stukken in het verschiet lagen...

Politt dropt eerste bommetje, winnaar zit vooraan

Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer sloeg de vlam vooraan al in de pan. Politt ontblootte zijn witte tanden en ging er eens goed voor zitten. Hij kreeg Swift en Mezgec met zich mee. Een eerste plaagstoot, want onder leiding van Bissegger kwamen de andere tien terug bij de kop. Vanaf hier viel het echter niet meer stil. Hardrijder Erviti was de volgende die op de pedalen ging staan en dit keer was het Van Moer die het dicht reed. De Belg van Lotto Soudal knalde er meteen een aanval overheen, maar ook die was niet succesvol. De aanvalslust vooraan, zorgde er wel voor dat de voorsprong naar het peloton al steeg naar dertien minuten. De dagwinnaar zat dus echt vooraan, met nog 42 kilometer te gaan.

In de laatste veertig kilometer werd er dan eindelijk echt een gaatje geslagen in de kopgroep. Politt was er opnieuw bij, dit keer met Erviti, Sweeny en Küng. De vier draaiden goed rond en hadden snel twintig seconden te pakken. Waar men bij de achtervolgers elkaar het licht uit de ogen keken, hadden we vooraan vier hardrijders. Twintig seconden werden dertig seconden, met het peloton in deze fase al op dik veertien minuten. Bleef het daar bij een rustdag? Of werd het nog een beetje nerveus richting de finale? INEOS Grenadiers kwam wel even naar de kop voor de laatste veertig kilometer, maar dat werd al snel weer afgebroken.

Kwartet vooraan lijkt het te beslissen, peloton nerveus doch rustig finale in

Terwijl de klassementsploegen in het peloton naar voren kwamen, was het bij de vroege vluchters even status quo. Küng, Erviti, Sweeny en Politt hielden een voorsprong van een halve minuut. Bij de achtervolgers was namelijk inmiddels een stevige samenwerking op touw gezet. Lang duurde dat niet, want er waren steeds wel renners die simpelweg niet alles wilden geven om te achtervolgen. Goed nieuws voor de vier vooraan, die hun voorsprong zagen stijgen naar vijftig seconden. Zo gingen we de laatste twintig kilometer in met vier leiders, negen achtervolgers en een inmiddels wat nerveuzer peloton.

Op het laatste serieuze hobbeltje van de dag sloegen ook de vier aan de kop uit elkaar. Sweeny versnelde en daardoor moest Küng overboord. Politt en Erviti konden wel mee. Sterker nog: op de laatste stijgende meters gaf Politt er een klap op en Sweeny en Erviti konden niet reageren. Politt reed seconde voor seconde weg bij zijn twee achtervolgers, met de lip inmiddels ver boven de tanden opgetrokken. Op de grote plaat knalde hij naar de laatste kilometers, op voor de tweede zege uit z'n carrière, na een rit in de Ronde van Duitsland in 2018. De blijdschap aan de meet was groot en pas op een halve minuut streden Erviti en Sweeny om plek twee en drie, gewonnen door Erviti. Het peloton kwam uiteindelijk op dik een kwartier binnen.

Uitslag etappe 12 Tour de France 2021

Lees etappe 12 in de Tour de France 2021 terug in onze liveblog

Kom je via de app in dit artikel? Klik dan hier voor de laatste updates!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws