Prijs voor Thibau Nys! Waanzinnige overwinning bergop én de leiderstrui na stoere dag in de vlucht in Romandië Wielrennen
Wielrennen

Prijs voor Thibau Nys! Waanzinnige overwinning bergop én de leiderstrui na stoere dag in de vlucht in Romandië

Prijs voor Thibau Nys! Waanzinnige overwinning bergop én de leiderstrui na stoere dag in de vlucht in Romandië

Thibau Nys heeft op waanzinnige wijze de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen, en daarmee ook meteen de macht gegrepen in het klassement. De jonge Belg van Lidl-Trek ging mee in de vroege vlucht en die haalde het in de eerste aankomst bergop verrassend tot de finish. Nys was in een sprintje sneller dan medevluchter Andrea Vendrame. Luke Plapp werd vanuit het peloton erachter derde.

171 kilometer op donderdag, met de blik gericht op de bergop aankomst in Salvan. Om die reden was het warm fietsen geblazen voor de start, want de strijd om de kopgroep van de dag was hevig. Het was dan ook niet gek dat er zeven stevige namen wegreden, te weten: Xandro Meurisse, Thibau Nys, Nikias Arndt, Andrea Vendrame, Roger Adria, Sean Flynn en Xabier Azparren. De voorsprong steeg naar maximaal 5.30 minuten.

Kopgroep met Nys dunt uit richting de slotklim

Een lange status quo volgde, want de eerste klim van de dag vatte pas aan na honderd kilometer koers. EF Education-Easypost en INEOS Grenadiers zorgden ervoor dat de voet van de klim werd bereikt met een verschil van nog 3.45 minuten. EF was vooral actief, en dus moest er vooraan iets gebeuren. Flynn en Arndt gingen als eersten overboord, waardoor we met vijf de afdaling en daaropvolgende vallei in gingen.

Daar groeide de flink geslonken voorsprong van de kopgroep weer naar een kleine drie minuten, richting de beklimming van Les Marécottes. Azparren moest op deze klim als eerst overboord, met het peloton dat nu in de gekende treintjes dichterbij kwam. Op vijf kilometer van de top hadden Meurisse, Nys, Vendrame en Adria nog een dikke minuut over. Was dat genoeg? Of kwam er nog een stevige aanval van achteruit?

Plapp steekt over, maar favorieten komen te laat

Simon Yates probeerde alvast iets namens Jayco-AlUla, maar kwam niet weg. Logischerwijs kon klassementsleider Dorion Godon het allemaal niet volgen. Nog 2,5 kilometer en een verschil van 35 seconden naar de koplopers. Florian Lipowitz (BORA-hansgrohe) en Luke Plapp (Jayco-AlUla) durfden de oversteek nu wel aan en slaagden ook in die opzet. Zo hadden we plots vijf leiders, al was dat niet voor lang. Plapp trok door en wilde de ritzege. Lipowitz moest z'n inspanningen bekopen en ook Meurisse ging eraf. Nys en Adria konden wel mee met de Australiër.

Nog één kilometer, met Plapp die z'n twee medevluchters graag wilde lossen. Nys en Vendrame waren rap, maar ook in het peloton kwamen de klassementsmennen nu snel. Er mocht niet gewacht worden en dus ging Plapp op de pedalen staan om niet alles voor niets te laten zijn. Dat brak hem op, want Vendrame kwam er rap over. De Italiaan werd echter gecounterd door Nys, die daarmee in z'n eerste koers van 2024 meteen mocht juichen én vrijdag de leiderstrui aan mag trekken.

Uitslag etappe 2 Ronde van Romandië 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws