Regels zijn regels of toch iets té streng? Winnaar nieuwelingen-NK gedeclasseerd na juichgebaar Wielrennen
Wielrennen

Regels zijn regels of toch iets té streng? Winnaar nieuwelingen-NK gedeclasseerd na juichgebaar

Regels zijn regels of toch iets té streng? Winnaar nieuwelingen-NK gedeclasseerd na juichgebaar

Een opmerkelijk verhaal vanuit het NK wielrennen voor nieuwelingen. Finn Bastiaanssen, als U17-renner uitkomend voor Willebrord Wil Vooruit, kwam op de in Drenthe gelegen VAM-berg al juichend over de meet. Daarmee dacht hij logischerwijs dat hij de koers gewonnen had. En terecht, ware het niet dat hij later werd gedeclasseerd wegens zijn juichgebaar...

De vreugde kon dus snel plaatsmaken voor verdriet en boosheid bij Bastiaanssen, die bewust of onbewust (waarschijnlijk het laatste) was vergeten dat het in de jeugdcategorieën - en dus ook nog bij de nieuwelingen - uit veiligheidsoverwegingen niet is toegestaan om met de handen van het stuur over de meet te komen. Zonder handen aan het stuur juichen is dus verboden, een regel die de organisatie erg streng naleeft.

Wiersma nieuwe nieuwelingenkampioen

Het betekende dat de initiële nummer twee, Thijs Wiersma, zich de Nederlands kampioen mocht noemen. 'Natuurlijk sta ik hier wel met een dubbel gevoel', reageerde hij na afloop bij onder meer CyclingOnline. 'Finn maakte een fout, het is niet anders. Ik had liever gewonnen op een goede manier door als eerste over de streep te komen. Dat lukte niet door een foutje van mijzelf. Dan kom je als tweede over de streep', was hij alleszins bijzonder realistisch.

Na ongeveer een uur kreeg Wiersma, uitkomend voor WV Kapenga Home Centereerlijk, te horen dat hij dan tóch Nederlands kampioen was geworden en zich in de rood-wit-blauwe trui mocht hijsen. 'Aan de ene kant is dat mooi, maar je mist toch wel het moment dat je zelf als eerste over de streep komt', aldus de eigenlijke runner-up. 'Ik kwam hier naartoe om te winnen. Dat lukte net niet en uiteindelijk toch weer wel. Dat is mooi en ook weer niet. Ik mag er blij mee zijn en ik ga de trui toch wel met trots dragen.' Het NK gaat op woensdag 19 juni verder. Dan worden er in de omgeving van het Noord-Brabantse Steenbergen verschillende tijdritten afgewerkt.

Opvallend: Wiersma Nederlands kampioen bij nieuwelingen na juich-declassering Bastiaanssen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws